Početna
Subota, 24.Listopada 2020 (22:07:40) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Pentola Poreč
TXT reklame poslovni pokloni

Otvoren 3. Berlinale Special - u Zagreb, Rijeku i Split donosi zvučne naslove suvremenog njemačkog filma

Kultura, 16.10.2020. (14:47)
Otvorenje 3. Berlinale Special (Foto: Samir Ceric Kovacevic)
Otvorenje 3. Berlinale Special (Foto: Samir Ceric Kovacevic)

Treći Berlinale Specijal - Festival suvremenog njemačkog filma u organizaciji Goethe-Instituta Kroatien svečano je otvoren sinoć u kinu Tuškanac, u Zagrebu, neonskim filmskim epom Berlin Alexanderplatz Burhana Qurbanija.

Festival donosi šest atraktivnih naslova s najprestižnijeg njemačkog filmskog festivala, koje će ljubitelji sedme umjetnosti, osim u zagrebačkom Tuškancu (do 18. listopada), imati prigodu pogledati u Art-kinu u Rijeci (od 19. do 22. listopada) te u kinoteci Zlatna vrata u Splitu (od 28. do 31. listopada).

Manifestacija je osmišljena u želji da se hrvatskoj publici približe najbolja ostvarenja suvremenog njemačkog filma, uz pregršt premijera i fokus na aktualne laureate Njemačke filmske nagrade, takozvane Lole. Službeno su je otvorili Kathrin Kovačić iz Odjela za kulturu Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke i Hrvoje Ryznar iz programskog odjela Goethe-Instituta Kroatien, uz poštivanje protuepidemioloških mjera i u prisutnosti brojnih posjetitelja, među kojima su bile i poznate osobe iz kulturnog i javnog života.

U programu su intrigantni filmovi okupljeni pod zajedničkom temom Dom i užas, koji obrađuju goruće probleme svakodnevnice u Njemačkoj – za jedne obećanoj zemlji, a za druge izvorištu traume. Prvi naslov, Berlin Alexanderplatz, suvremena je adaptacija istoimenog klasika njemačke literature. Döblinov legendarni roman o kriminalnom miljeu Berlina tijekom burnih '20-ih, Qurbani premješta u sadašnjost i glavnog protagonista Franza Biberkopfa transformira u afričkog imigranta Francisa, tragičnog junaka koji posrće između želje za boljim životom i zavodljive metropole prepune ekscesa - autentično prikazanog Berlina. Na dodjeli Njemačke filmske nagrade film je trijumfirao u ukupno pet kategorija.

Otvorenje 3. Berlinale Special (Foto: Samir Ceric Kovacevic)
Katrin Kovačić i Hrvoje Ryznar (Foto: Samir Ceric Kovacevic)

Slijedi najzvučniji naslov ovogodišnje selekcije – uznemirujući kafkijanski triler Egzil redatelja Visara Morine o dobrostojećem migrantu, farmaceutskom inženjeru s Kosova, koji zapada u krizu identiteta jer se na radnom mjestu počinje osjećati diskriminirano zbog svog etničkog podrijetla. U glavnim su ulogama njemački glumac hrvatskog podrijetla Mišel Matičević, najpoznatiji po ulozi u hit-seriji Babylon Berlin, i Sandra Hüller, zvijezda filma Toni Erdman, a sve je začinjeno atipičnim humorom. Film je imao svjetsku premijeru na berlinskoj Panorami te je pobjednik Sarajevo Film Festivala.

Program se nastavlja satirom Lekcije iz perzijskog, o belgijskom Židovu koji mora izmisliti novi jezik kako bi preživio Drugi svjetski rat. Ukrajinski redatelj Vadim Perelman (njegov dugometražni prvijenac Kuća pijeska i magle bio je trostruko nominiran za Oscara) vješto režira napetu dramu te postiže delikatnu ravnotežu između dostojanstvenog i vjernog prikaza strahota šoe i smisla za ironiju, koji se pokazuje ključnim za opstanak u bezumnim vremenima.

Intimna i slojevita drama Moja mala sestra, s glumačkim zvijezdama Ninom Hoss i Larsom Eidingerom, priča o životu sestre i brata blizanaca u borbi s leukemijom. Svojevrsna je to bajka s dvoje odraslih u ulogama Ivice i Marice, kazalištem kao kućom od medenjaka i bolešću umjesto zle vještice.

Na veliko platno festivala stiže i Sat njemačkog, uzbudljiva ekranizacija nagrađivanog poslijeratnog romana Siegfrieda Lenza. Christian Schwochow, redatelj Netflixove hit serije Kruna, sugestivno razlaže praksu političkog terora kroz priču o dječaku koji se buni protiv oca kako bi umjetniku pomogao spasiti bezumno zabranjene slike. Postavlja se pitanje što je dužnost i dokle osjećaj dužnosti može odvesti dijete, odraslog čovjeka i čitavu naciju.

Posljednja je projekcija posebna poslastica – duhovita i iznenađujuće dirljiva ljubavna priča Izgovorena riječ vrijedi, koja nadilazi društvene i kulturne konvencije. Protagonisti su njemačka pilotkinja Marion i šarmantni kurdski žigolo Baran koji sanja o boljem životu s druge strane Bospora. Nakon neobičnog početka, čini se da im je suđena zajednička budućnost, no stvari, kako to najčešće biva, nisu tako jednostavne. Mladi redatelj Ilker Çatak vješto izbjegava klišee tipične za holivudske romantične komedije i stvara slojevitu, zaigranu romansu koja je na ovogodišnjoj dodjeli Njemačke filmske nagrade osvojila Brončanu nagradu za najbolji film.

Kompletan festivalski program i raspored dostupni su na službenoj web stranici Goethe-Instituta Kroatien.Mobilna verzija članka

Oglasi

Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
HAK Auto-klub Poreč
Frigoservis Šime - klima uređaji
Porsche Istra
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore