Početna
Subota, 24.Listopada 2020 (22:54:51) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Pentola Poreč
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

David Belas: Odlučili smo nastaviti kao da nam je svaki događaj posljednji i to se pokazalo dobitnim

Kultura, 15.10.2020. (08:23)
Belas: Ukoliko se korona-kriza nastavi, kulturna ponuda kakva je bila prije više neće biti moguća
Belas: Ukoliko se korona-kriza nastavi, kulturna ponuda kakva je bila prije više neće biti moguća

Razgovarala: Kristina Flegar
Fotografije: Dražen Požarić

Kulturno ljeto u Poreču iznimno je uspješno ostvareno s obzirom na neizvjesnost i izazove s kojima su se organizator - Pučko otvoreno učilište Poreč i, posebno, njegov voditelj glazbeno-scenske djelatnosti David Belas svakodnevno borili. Upravo smo s Belasom razgovarali o organizacijskim akrobacijama na koje ih je primorala pandemija koronavirusa, i njihovim ishodima, kao i o važnosti kulture za život našeg malog i turistički jakog grada. Naš se sugovornik osvrnuo na sve realizirano i najavio neke od nadolazećih događaja.

Za početak doznajemo da su najavljene manifestacije, u više ili manje smanjenom obimu, sve održane, a odaziv publike bio je iznenađujuće velik. Zbog drastično smanjenih financijskih sredstava (rad Učilišta u najvećem dijelu financiraju Grad Poreč, Istarska županija, Ministarstvo kulture i medija te porečka Turistička zajednica), ograničenja u javnim okupljanjima i kretanju, otkazani su pojedini koncerti i više kazališnih predstava, pa je i 13. Zlatni zub -festival komedije i smijeha stopiran usred realizacije. Treba ipak naglasiti da je porečka publika od početka 2020. imala priliku vidjeti 11 izvedbi, odnosno 9 predstava. S druge strane, fleksibilnost i brze reakcije Učilišta, uz solidarnost i spremnost na suradnju umjetnika i lokalne zajednice, rezultirali su pravim malim draguljima, poput koncerta Tamare Obrovac i Uroša Rakovca u sugestivnom ambijentu starog kamenoloma Montraker za stotinjak sretnika, ostvarenog u suradnji s Općinom Vrsar i vrsarskom Turističkom zajednicom, a u sklopu 30. obljetnice Montrakera - međunarodne kiparske škole.

Belas: Ukoliko se korona-kriza nastavi, kulturna ponuda kakva je bila prije više neće biti moguća
Belas: Kad sve rezimiram, sretan sam da smo u 60 godina sugrađanima pružili kvalitetne sadržaje

Radili smo kao da nam je svaki događaj posljednji

- Moram priznati da sam osobno jako zadovoljan ovogodišnjim Kulturnim ljetom u Poreču. Teško je i opisati kroz što smo sve prolazili, jer su programi bili odavno pripremljeni i gostovanja ugovorena. A onda se dogodio taj nesretni COVID19 i sve ono što nitko nije mogao ni zamisliti, a kamoli na to biti pripremljen. Iz dana u dan iščekivali smo dodatne propisane mjere, prilagođavali se novim okolnostima i značajnom smanjenju financijskih sredstava, korigirali i mijenjali, svjesni da se možda ništa od planiranog na koncu neće ostvariti. Ustanove poput naše moraju poštovati brojna pravila i rokove, pa su neminovno spore. To sve ima svoje razloge, ali u ovoj je situaciji uzrokovalo i dodatni stres. Kad smo u lipnju organizirali predstavu Mistero Buffo Valtera Roše, u suradnji s Istarskim narodnim kazalištem Pula, a u pokušaju da nastavimo 13. Zlatni zub, bili smo u totalnoj panici. Više nismo znali želimo li da publika dođe ili ne. Brinuli smo za sigurnost sugrađana i što se sve može dogoditi. A onda je predstava održana, došlo je sedamdesetak ljudi, koliko je najviše i bilo moguće, i sve je odlično prošlo. Ok – rekli smo, nastavit ćemo tako, kao da nam je svaki događaj posljednji za ovu sezonu i to se pokazalo pogođenim, iskreno je ispričao.

- Ovog ljeta došlo je do otkazivanje svih zabavnih i komercijalnih sadržaja koji se turističkom sektoru više nisu uklapali u računicu, a nama se dogodilo drastično rezanje budžeta i tu je Učilište pokazalo svoj pravi smisao. Možemo samo zahvaliti Gradu Poreču, Turističkoj zajednici koja je ove godine i na našu žalost bila u velikim problemima te Upravnom odjelu za kulturu i zavičajnost Istarske županije, koji nas inače prate i financijski podržavaju naš rad. U ovom “novom normalnom” posebno je bitnu ulogu odigralo Ministarstvo kulture i medija koje je odmah isplatilo ugovorena sredstva umjetnicima, ansamblima, udrugama i ustanovama, svjesno da će drugi predviđeni izvori najvjerojatnije zakazati. Na taj je način podržalo umjetnike i potaknulo sve iz naše branše da ne odustaju, već da se dodatno pokrenu i pronađu alternativne načine financiranja. Autori i izvođači koji su svojim talentom, marljivošću i odricanjem stekli određeni umjetnički status, prihvatili su kompromise i iznimno smanjili svoje honorare, ne želeći odustati od nastupa pred publikom i pauzirati profesionalnu karijeru. U svemu tome mi smo imali i sreće što je Istarska županija tako kvalitetno i brzo odgovorila na izazove pandemije, pa smo, iako u krnjem obliku, s ograničenim brojem posjetitelja i uz sve propisane mjere sigurnosti, bili u mogućnosti održati niz koncerata i drugih događaja. Naime, ne računajući redovite kinoprojekcije, glazbeno-scenska djelatnost realizirala je 23 kulturna događanja tijekom ljeta. Uz kulturno i duhovno obogaćivanje, smatram da je to bilo posebno bitno i za društveni život i podizanje morala, jer su se ljudi odjednom našli u prisilnoj privremenoj izolaciji i svim osjećajima koji uz nju idu, zabrinuti za daljnji razvoj događaja, objasnio je Belas.

Belas: Ukoliko se korona-kriza nastavi, kulturna ponuda kakva je bila prije više neće biti moguća
Belas: Odlučili smo nastaviti kao da nam je svaki događaj posljednji i to se pokazalo dobitnim

Dio programa nepovratno izgubljen

Napomenuo je da je dio programa koje su planirali, a nisu ih uspjeli ostvariti, trajno izgubljen, jer se takve prilike sigurno neće ponoviti. Druge će u budućnosti vjerojatno nadoknaditi, iako će za to trebati vremena i strpljenja, a sve to tek nakon normalizacije situacije s koronavirusom. Jedna od, nažalost za Poreč, izgubljenih prilika predstava je Tko se boji Virginije Woolf Kazališta Ulysses, za koju je čak bilo u planu proširenje pozornice u porečkom kazalištu. Nasuprot tome, nakon otkazivanja nastupa u Ninu, porečko Učilište Porečanima je uspjelo priuštiti dodatni besplatni koncert renomiranog zagrebačkog ansambla Acoustic Project s fuzijom folklora. U lapidarijum Muzeja dovedena je i opera Caccia lontana/Daleki lov INK-a. Po sedam ostvarenih klasičnih i džez-koncerata u aktualnoj situaciji Belas ocjenjuje izvanrednim rezultatom.

No, sve je to, istaknuo je, velika iznimka. Naime, u takvim uvjetima kad su ukupna financijska sredstva (iz raznih izvora) za kulturu smanjena za 40 posto, a unutar toga budžet Odjela glazbeno-scenske djelatnosti 65 posto, puno je toga postignuto isključivo dobrom voljom sudionika, prijateljskim suradnjama, odricanjem i željom da publika ne bude zakinuta. Ukoliko se korona-kriza nastavi, kulturna ponuda takve razine zaigurno više neće biti moguća. Osim uloge etabliranih umjetnika, u cjelokupnoj situaciji Belas je ukazao i na pogođen i dragocjeni angažman talentiranih plesačica koje djeluju u porečkim udrugama USB i MOT 08 ili su nastavile školovanje i plesnu karijeru u većim gradovima. Upravo su one pridonijele četverodnevnom programu 20. Street arta Poreč, u kojemu su svoj dar i kvalitete pokazale plesačice razičitih uzrasta. Takvu suradnju Belas vidi kao odličan zalog za budućnost, jer, smatra on, treba više računati na domaće kreativne i artističke snage, dati im podršku da se razvijaju i priliku da se dokažu i predstave javnosti.

Belas: Ukoliko se korona-kriza nastavi, kulturna ponuda kakva je bila prije više neće biti moguća
Jazz u Lapu (foto: POUP)

Šezdeset godina kontinuiranog djelovanja

- Kad sve rezimiram, u prvom sam redu sretan da smo uspjeli našim sugrađanima i drugim posjetiteljima pružiti stvarno kvalitetne pa i vrhunske sadržaje. Pučko otvoreno učilište je u 60. godini svog djelovanja kao ustanova u kulturi i obrazovanju odraslih ispunilo svoju ulogu i pokazalo koliko je značajno za njegovanje kulturnog nasljeđa te kreiranje i ispunjavanje kulturnog života zajednice, komentrao je Belas.

Istaknuo je pritom važnost kontinuiteta dugogodišnjih etabliranih programa poput 59. Koncerata u Eufrazijani i 25. Jazza u lapidariju. U tom je kontekstu spomeuo i najstariju skupnu izložbu suvremene umjetnosti u Hrvatskoj - 60. porečki Annale, koja je otvorena u Istarskoj sabornici početkom kolovoza, a izbornica Leila Topić osmislila je temu Lonely planet – putovanje u srce turizma s nakanom dodatnog osnaživanja ideje o važnosti kreativno osmišljenog kulturnog turizma. Spomenuo je i izložbe Bogdanke Poznanović (kolekcija Marinko Sudac i Institut za istraživanje avangarde) u galeriji Zuccato te Radovana Kunića u Maloj galeriji. Osim toga, održan je 30. Montraker, međunarodna studentska kiparska škola, dok su ljubitelji filmova imali prigodu pohoditi ljetno kino Roxy u kojemu su prikazani nedavni filmski hitovi.

Naš kanat je lip, koji ove godine slavi 48. obljetnicu, još nije održan, a to neće biti ni moguće u klasičnom obliku, jer je okupljanje zboraša previše rizično, objasnio je Belas. Umjesto toga će se na rezidenciji okupiti umjetnici, glazbenici i skladatelji na čelu s Nevenom Radakovićem, koji će na temelju istarske ljestvice skladati suvremenu klasičnu kompoziciju. Krajem studenog, u vrijeme slavlja porečkog zaštitnika Svetog Maura, predviđen je okrugli stol na temu skladanja u istarskoj glazbenoj ljestvici te amaterizma u zborskom pjevanju. Istom će prigodom u primjerenom obliku nastupiti vokalne skupine Parentine iz Poreča, Nešpule iz Pule i Vokalna skupina KUD Zvir Jelenje iz Dražice te publici predstaviti presjek glazbenog stvaralaštva na temelju istarske ljestvice. Taj će program prirediti u dogovoru s predsjednicom programskog i stručnog odbora Kanta, skladateljicom i voditeljicom porečkog Mješovitog pjevačkog zbora Joakim Rakovac Đeni Dekleva-Radaković.

S radom nastavlja dramski studio Učilišta Čin, čin koji zasad okuplja dvadesetak članova od 25 do 40 godina starosti. U pripremi su dvije predstave, a tijekom studenog ponovno će otvoriti upise za sve zainteresirane sugrađane. I dok repovi Kulturnog ljeta u Poreču još uvijek traju, u Učilištu već ozbiljno pripremaju ono sljedeće. U prvom redu su tu 60. Koncerti u Eufrazijani koje će 3. srpnja 2021. svojim nastupom otvoriti Zagrebački solisti i Monika Leskovar. U razradi je i ideja Terezije Cukrov prema kojoj bi vrsni glazbenici kratko svirali na nesvakidašnjim mjestima poput srednjoškolskog hodnika za vrijeme velikog odmora, zgrade gradske uprave ili nekog objekta Valamara i Plave lagune te razgovarali s publikom. Cilj je približiti širem krugu ljudi klasičnu glazbu i instrumente upravo u jubilarnoj godini za Koncerte u Eufrazijani, koja će, ponadao se Belas, biti manje neobična od ove.

Tjedan kulture življenja u Poreču

Netom je zaključen 2. Tjedan kulture življenja u Poreču, koji se u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta trebao održati u svibnju. Za kraj su proteklog vikenda održani SkulpTura – stručno vođena edukativna tura skulpturama moderne i suvremene umjetnosti u Poreču te jazz koncert austrijsko-hrvatskog Paier Valčić Quarteta, priređen u suradnji sa zagrebačkim Austrijskim kulturnim forumom u sklopu 25. Jazza u lapidariju.

Festival je usredotočen na kulturu područja i promicanje shvaćanja kulture kao temelja zajednice, a ne kao njezine nadogradnje. Nastao je iz projekta EU-a I.Archeo.S. kao pilot-aktivnost u obliku festivala Okolo, a sad nastavlja u svom smjeru, osluškujući potrebe građana Poreča.

Publika je imala prigodu pogledati filmski klasik„Nebo nad Berlinom“ Wima Wendersa,u okviru programa Kultni ponedjeljak i zahvaljujući suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom, Kinom Tuškanac, Hrvatskim filmskim savezom te Goethe Institutom Kroatien. Sasvim poseban koncert klasične glazbe održao je Harlequin Art Collective u sklopu 59. Koncerata u Eufrazijani. Predstavljena je knjiga Tajane Reznić Brenko „Tornaj se doma – Torna casa“, razgovori s autorima prvog ciklusa, koja dokumentira istoimeni projekt predstavljanja afirmiranih umjetnika u rodnom gradu. Uključeni su umjetnici rođeni Porečani: David Belas, Alex Brajković, Luka Stojnić, Goran Škofić i Dejan Štifanić. U maloj galeriji je otvorena izložba „Iz fundusa” s djelima istarskih autora Bojana Šumonje, Fulvija Jurčića, Đanina Božića, Josipa Diminića, Zdravka Milića, Damira Tripara, Milivoja Mijošeka, Erosa Čakića, Sanje Švrljuga Milić, Mirka Zrinščaka, Roberta Paulette i Vinka Šaine.

Prikazana su i dva aktualna filmska hita, animirani „Vik i čarobni mač“ i akcijski triler „Greenland: Posljednje utočište“. U suradnji s Plesnom mrežom Hrvatske izvedena je plesna predstava „Rave(ON)!“, u produkciji MASA dance companyja i u izvedbi Ognjena Vučinića.

Na repertoaru ovogodišnjih Jazza u lapidariju i Koncerata u Eufrazijani

Jazz u lapidariju, u svojoj 25. godini postojanja, obilježile su vrsne domaće snage – od avangardnog i europskih pozornica dostojnog Soundpainting performansa Nevena Radakovića, Alena i Nenada Sinkauza te Alexa Brajkovića koji se i zasebno predstavio u duetu s Bosnyakom, do Elvis Stanić groupa i Terra magica projekta. Nastupili su, također, i austrijski Sain Mus, svestrani klarinetist međunarodne karijere Goran Bojčevski i nagrađivani slovenski pijanist Jan Sever.

Koncerte u Eufrazijani u 59. izdanju otvorio je Hrvatski gitaristički kvartet s glazbenicima Zoranom Dukićem, Petritom Çekuom, Tvrtkom Sarićem i Marojem Brčićem. Publika je imala prigodu čuti i Gorana Bojčevskog i Jana Severa te pjevačku divu Radojku Šverko, koja je uz klavirsku pratnju Vladimira Babina izvela sakralni repertoar. U suradnji s Umjetničkom školom Poreč predstavila se Porinom nagrađena mlada pijanistica Lana Genc. Koncert austrijskog gudačkog Selini Quarteta organiziran je u suradnji sa zagrebačkim Austrijskim kulturnim forumom. Svoje su umijeće pokazali i polaznici Ljetne škole gitare Rhapsody guitar, mladi gitaristički talenti pod vodstvom profesora Xhevdeta Sahatxhije. Zanimljivu atmosferu stvorio je puhački kvintet Simply Brass, koji čine Tomica Rukljić, Rudolf Homen, Nikola Zver, Alan Bošnjak i Željko Kertez. A sve je okrunjeno nastupom domaćih glazbenica svjetskog glasa i impresivne izvođačke snage – violončelistice Monike Leskovar i pijanistice Terezije Cukrov.

Stiže 10. PorečDox – od 5. do 7. studenog

Ovogodišnji 10. PorečDox, međunarodni festival dokumentarnog filma, održat će se od 5. do 7. studenog. Tijekom tri dana će biti prikazano šest filmova među kojima “Tusta”, biografski dokumentarac o Branku Črncu Tusti - karizmatičnom frontmenu pulskog punk-rock benda KUD Idijoti, čovjeku koji je prerastao glazbu i postao simbol slobodnog mišljenja i zdravog razuma.

U programu je i film “Medena zemlja” koji govori o životu iz vremena kad su ljudi svoj zanat obavljali pažljivo i skromno, sa srcem, u suradnji s prirodom i pazeći da se ne naruši njezina ravnoteža. Ovo ostvarenje suprotstavlja tradicionalan, zaboravljeni pristup pčelarstvu današnjem kapitalističkom pristupu, implicitno ogoljavajući sve njegove nepravde.

U skladu s “novim normalnim”, gledatelji će imati prigodu jedan od filmova pogledati on-line. Školarcima su namijenjene besplatne radionice stop animacije pod nazivom Mala crvena točkica, i to u nedjelju 25. i ponedjeljak 26. listopada. Za trajanje festivala će biti postavljena izložba dokumentarističkih fotografija u Maloj galeriji POUP-a.

FotografijeMobilna verzija članka

Oglasi

Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Frigoservis Šime - klima uređaji
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...