Početna
Subota, 24.Listopada 2020 (21:57:19) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Pentola Poreč
TXT reklame poslovni pokloni

Uručene odluke o subvencioniranju kupnje stana za 16 porečkih obitelji

Poreština, 14.10.2020. (21:06)
(K. Flegar)
(K. Flegar)

Ukupno je 16 porečkih obitelji, prema utvrđenoj listi prvenstva, danas dobilo odluku o subvencioniranju kupnje stana na području Grada Poreča. Cilj ove mjere je pomoći mladima u rješavanju stambenog pitanja te ih potaknuti da upravo ovdje ostanu živjeti i raditi. Subvencija iznosi 1.900 kuna po četvornom metru. Za to je u ovogodišnjem proračunu osigurano dva milijuna kuna, a kako je je najavio gradonačelnik Loris Peršurić, određeni će iznos biti planiran i u gradskom budžetu za slijedeću godinu koji je trenutno u izradi.

Odluke o subvencioniranju, s gradonačelnikovim potpisom, uručene su korisnicima na primanju u foajeu gradskog kazališta, uz poštivanje mjera za zaštitu od koronavirusa.

- Kao grad s najboljom kvalitetom života u Hrvatskoj, konstantnim porastom broja stanovnika i gospodarstva koje zapošljava velik broj ljudi te koji obiteljima osigurava sigurnu egzistenciju, želimo pružiti mogućnost našim građanima da ostanu živjeti i raditi u svom Poreču. Među prvim smo gradovima u Hrvatskoj koji su se odlučili na ovakav način subvencioniranja prilikom same kupnje stanova. Potreba je puno i na ovaj smo način najbrže i najefikasnije željeli pomoći građanima u stjecanju stana, rekao je gradonačelnik.

Podsjetio je da se radi o trećem programu subvencioniranja koji Grad Poreč provodi te da pokušaj gradnje stanova iz POS-a putem APN-a od prije par godina nije bio poticajan za korisnike, ali ni povoljan za gradski proračun koji pune građani. Iz tih je razloga Gradsko vijeće moralo odustati od POS-a putem APN-a, ali je Grad pokrenuo vlastiti model subvencioniranja nazvan POS Poreč, podsjetio je Peršurić.

Pročelnik porečkog Upravnog odjela za upravljanje gradskom imovinom Đulijano Petrović ukratko je korisnike upoznao s koracima koji predstoje. Za početak, u roku od 90 dana moraju predočiti (pred)ugovor za kupnju stana, dokaz o njegovoj legalnosti i osiguranoj financijskoj konstrukciji te elaborat ovlaštenog procjenitelja o vrijednosti stana. Prije isplate sredstava, Grad će u zemljišnim knjigama na stan zabilježiti založno pravo na rok od deset godina. Ukoliko korisnici prije isteka tog roka prodaju stan Gradu će morati vratiti subvenciju.

Ova subvencija ne isključuje mogućnost prijave za državne subvencije, pa njeni korisnici, ukoliko za to imaju uvjete, mogu ostvariti i dodatne pomoći. Inače, građani Poreča su mogli podnijeti zahtjev za subvencioniranje kupnje samo jednog stana čija površina ovisi o broju članova zajedničkog kućanstva. Javni je poziv s propisanim uvjetima i kriterijima bio objavljen u veljači, ali je rok za prijavu bio produžen zbog izbijanja pandemije. Sredinom ljeta su najprije objavljene privremene liste s mogućnošću žalbe, a zatim konačne liste s redom prvenstva.

Peršurić i Petrović su također pozvali korisnike da se za rješavanje svih pitanja i nedoumica slobodno jave u gradsku upravu.

- Za nas je najvažnije biti partner i pomagati svim generacijama - od naših najmlađih do najstarijih sugrađana, i na tome ćemo nastaviti raditi. Smatram da jednokratna pomoć u samo jednom segmentu života nije dovoljna. Ulažemo u škole, vrtiće, zdravstvo - sve kako bismo zadržali i povećali razinu kvalitete života u našem gradu. Nakon zaposlenja, rješavanje stambenog pitanja jedan je od ključnih problema, pogotovo za mlade obitelji kojima želimo biti podrška i pomoć na putu zadovoljavanja osnovnih potreba za kvalitetan život. Upravo je to jedna od stavki našeg programa, zaključio je Peršurić. (Kristina Flegar)

Fotografije

(Grad Poreč)
(Grad Poreč)


Mobilna verzija članka

Oglasi

Frigoservis Šime - klima uređaji
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
HAK Auto-klub Poreč
Cafe bar Soggiorno
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore