Po?etna
Ponedjeljak, 25.Listopada 2021 (16:28:18) - Godina:19

Odaberite teme

O Portalu

Mađioničar Albin - iluzionist

Učenica opće gimnazije Klara Pauletić objavila istraživački rad Mikrobiologija špilja

SŠ Mate Balote Poreč, 28.09.2020. (19:19)

Klara Pauletić, učenica 4. razreda Opće gimnazije bila je članica znanstvene ekipe koja je u posljednjem broju stručnog speleološkog znanstvenog časopisa „Subterranea Croatica“ objavila istraživački rad.

Naslov rada je „Mikrobiologija špilja s područja Istre i Kvarnerskog zaleđa“. Cilj je bio istražiti mikrobiološke karakteristike u pet speleoloških objekata te ih međusobno usporediti. Uzorkovani su zrak i površine stijena u špiljama te su po dolasku u laboratorij uzorci nasađeni na hranjive podloge. Nakon određenog vremena, nasađene bakterije prebrojane su te su obrađeni podaci iz kojih je zaključeno da se brojnost bakterija smanjuje razmjerno s udaljenošću od ulaza.

Osim ovog znanstvenog rada, učenica je provela već nekoliko istraživanja u suradnji sa Znanstveno edukacijskim centrom u Višnjanu i Institutom za poljoprivredu i turizam u Poreču. Napisala je znanstvene radove o zastupljenosti tigrastog komarca u Poreču te znanstveni rad o bioraznolikosti bakterija u špilji Bačva kod Višnjana. Klara je s ekipom učenika Srednje škole Mate Balote, koji su sudjelovali na državnom ekokvizu „Lijepa naša“, provela istraživanje o zastupljenosti invazivne vrste ribe gambuzije u lokvama u okolici Poreča.

Osim toga, sudjelovala je i na natjecanjima u znanju, pa je tako svake godine bila na županijskom natjecanju iz kemije i biologije, a pozvana je i na državno natjecanje iz talijanskog jezika. U svim njezinim znanstvenim radovima i na natjecanju iz biologije mentorica joj je profesorica Marija Žužić, na natjecanjima iz kemije profesorica Danijela Leko, a na natjecanju iz talijanskog jezika profesorica Danijela Delmoro.

Klari, našoj mladoj znanstvenici, želimo puno uspjeha u daljnjem istraživanju! (SŠMB)

FotografijeMobilna verzija članka

Oglasi

Histris - najveći Istrijan na roštilju!
HAK Auto-klub Poreč
Pogrebne usluge Silentium
Frigoservis Šime - klima uređaji
Porsche Istra