Početna
Subota, 23.Siječnja 2021 (12:25:15) - Godina:19

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza
Čišćenje apartmana i soba ozonom!

Kastriraj, ne filozofiraj!

Zanimljivosti, 23.09.2020. (11:46)

Nekontrolirano razmnožavanje pasa i mačaka, glavni je uzrok napuštanja životinja od njihovih skrbnika. Nakon odbacivanja, životinje su osuđene na lutanje, glad, žeđ, izloženost svim vremenskim neprilikama, bolestima, trovanjima, iživljavanju pojedinaca, te često umiru u najgorim mukama. 

- U Hrvatskoj djeluje više od 30 skloništa za životinje i veliki broj udruga za zaštitu životinja koje zbrinjavaju napuštene životinje. Svi imaju isti problem: zbog izostanka kastracije nastaje golem broj štenaca i mačića koje napuštaju neodgovorni skrbnici, ističu iz Mreže za zaštitu životinja.

Izračunali su da tijekom sedam godina jedna ženka psa i njezino potomstvo mogu donijeti na svijet 67 tisuća štenaca, dok jedna mačka i njezino potomstvo mogu donijeti na svijet čak 420 tisuća mačića.

Udruga Prijatelji životinja i Mreža za zaštitu životinja novom kampanjom pod nazivom "Psi i mačke ne znaju zbrajati, ali znaju množiti se!" upozoravaju na prekomjerno razmnožavanje pasa i mačaka te pozivaju na njihovu kastraciju čiji izostanak je glavni uzrok problema nekontorliranog razmnožavanja.

Dodaju da su u sklopu kampanje, svim gradovima i općinama poslali besplatnu pripremu za tisak letka o zakonskim obavezama skrbnika pasa, kojeg mogu tiskati i podijeliti uz redovite račune za komunalnu naknadu. Takva praksa se do sada pokazala odličnom jer jedinice lokalne samouprave time, bez većih troškova, ispunjavaju svoju zakonsku obavezu edukacije javnosti o zaštiti životinja.

Informiranjem o kastraciji putem letaka i jumbo plakata udruge ujedno ruše predrasude vezane uz ovaj najučinkovitiji način za smanjenje broja napuštenih životinja koje je iznimno teško udomiti, ali ipsihička patnja životinje, agresivnost prema drugim životinjama i bježanje od kuće kako bi zadovoljila svoje nagone. Ukazuju da je kastracija rutinski postupak poslije kojega životinja već nakon nekoliko sati sve obavlja samostalno, a kastrirane životinje žive dulje i zaštićene su od potencijalno smrtonosnih bolesti kao što su: tumor dojki i maternice, piometra, sepsa, rak prostate i testisa. 

Prijatelji životinja pozivaju gradove i općine da slijede primjere mnogih drugih lokalnih zajednica koje su već propisale trajnu sterilizaciju i onih koje redovito sufinanciraju troškove kastracije pasa i mačaka. Upozoravaju i sve građane Hrvatske na obavezu kontrole razmnožavanja kućnih ljubimaca, propisanu Zakonom o zaštiti životinja.

 - Osim pasa i mačaka o kojima skrbite, kastrirajte i ulične mačke i vratite ih na mjesto s kojega ste ih uzeli. Ne kupujte životinje, već udomite napuštenoga psa, mačku ili kunića, poručuju i nude mogućnost kastracije pasa i mačaka po povoljnijim cijenama ispunjavanjem prijavnice na www.prijatelji-zivotinja.hr. (ik)

FotografijeMobilna verzija članka

Oglasi

Cafe bar Soggiorno
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Porsche Istra
Pogrebne usluge Silentium