Početna
Utorak, 22.Rujna 2020 (19:09:26) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
Viendel - Digitalni marketing

Zbor Praksa odaje počast Mondinama: Revolucionarne pjesme u pulskom Circolu

Kultura, 16.09.2020. (10:13)
Foto: Zbor Praksa (arhiva)
Foto: Zbor Praksa (arhiva)

Zbor Praksa održat će koncert " Zbor Praksa pjeva/canta le Mondine", u petak u pulskoj zajednici talijana Circolo u 19 sati.

Mondine, čiji naziv dolazi od talijanskog glagola mondare u značenju oguliti, oljuštiti ili očistiti, bile su sezonske radnice u rižinim poljima, posebno u talijanskoj dolini rijeke Po od kraja 19. do kraja prve polovice 20.stoljeća.

Da bi olakšale težak posao, radnice su pjevale, izmišljale su nove pjesme, na poznatim melodijama su pjevale drugačije riječi, no pjevale su i političko-socijalne pjesme, anarhističke te antifašističke pjesme.

Posao monde bio je naporan, a uglavnom su ga obavljale žene najsiromašnijih društvenih slojeva, iz Emilije-Romagne, Veneta, Lombardije i Pijemonta, radeći u sjevernoj Italiji, uglavnom u Vercelliju, Novari i Paviji. Radnice bi sate provodile bosih nogu u vodi do koljena i savijenih leđa. Da bi se zaštitile od insekata i sunca, nosile bi šal i kapu širokog oboda i kratke hlače kako ne bi smočile odjeću.

Surovi uvjeti rada, dugi sati i vrlo niske plaće doveli su do stalnog nezadovoljstva i vodili, ponekad i do pobunjeničkih pokreta i nereda u ranim godinama dvadesetog stoljeća. Borbe protiv nadzornih "padrona" bile su još teže s velikim brojem tajnih radnika koji su bili spremni još više kompromitirati ionako niske plaće samo da bi dobili posao.

Njihovi štrajkovi rezultirali su narodnim prosvjedima. Zahtjevi prosvjednika konačno su zadovoljeni između 1906. i 1909. godine, kada su se sve općine provincije Vercelli morale pridržavati ograničenja od 8 sati umjesto 12. (ls)Mobilna verzija članka

Oglasi

Cafe bar Soggiorno
Pogrebne usluge Silentium
Frigoservis Šime - klima uređaji
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Porsche Istra