Početna
Utorak, 22.Rujna 2020 (19:50:58) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
Viendel - Digitalni marketing

Dvostruko više upisanih u poljoprivrednu školu u Poreču

Poreština, 12.08.2020. (15:00)

U prvi razred programa agrotehničar u Srednjoj školi Mate Balote u Poreču za nadolazeću je školsku godinu upisan 21 učenik i učenica, duplo više od broja upisanih lani, što je znak da je projekt „Upiši poljoprivrednu – proizvodi hranu i brini se o okolišu“ polučio uspjeh.

-Možemo reći da su ciljevi projekta ostvareni, jer smo popunili sva raspoloživa mjesta i to mi je izuzetno drago. Animirali smo i informirali učenike osmih razreda na razne načine. U ožujku smo slali brošure i letke u škole da se distribuiraju učenicima, objavili smo linkove s promotivnim video materijalima i informacijama na web stranicama škole i Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču. Planirali smo održati i Dan otvorenih vrata za sve zainteresirane učenike i roditelje, koji smo zbog pandemije morali otkazati, ali smo nastavili promociju u svibnju. Drago da smo ostvarili rezultate, kaže ravnatelj SŠ Mate Balote Krešimir Bronić.

Nositelj projekta je Institut za poljoprivredu i turizam Poreč, a potporu projektu pružili su Grad Poreč-Parenzo s 40 tisuća kuna i Istarska županija s 10 tisuća kuna. Javno je predstavljen prije šest mjeseci u gradskoj vijećnici.

Kako je tom prilikom istaknuo Dean Ban, ravnatelj porečkog Instituta, razvoj poljoprivrede danas nije moguć bez adekvatnog stručnog zvanja, te ljudi i mladi koji se odluče za tu struku neće biti uspješni ako nemaju obrazovanje - moderne tehnologije, moderni procesi proizvodnje zahtijevaju znanje koje se može steći samo u školi i zato je ovaj projekt bitan.

Srednja škole Mate Balote ima učeničku zadrugu učenika poljoprivrednog smjera koja djeluje već više od 20 godina. Podijeljena je u sekcije - vinarska, sekcija za ekstrakciju ljekovitog bilja i pčelarska, budući da im je pčelarstvo jedan od stručnih predmeta, a imaju i desetak svojih košnica. Sa svojim proizvodima sudjelovali su na smotrama učeničkih zadruga Hrvatske, ali i na Vinistri, fešti samoniklog bilja u Kršanu i drugima.

Inače učenici smjera agrotehničar sudjeluju u programu Erasmus+ i projektu „Europe, we can!“ realiziranim u suradnji sa Srednjom školom Lycée François Marty iz francuskog grada Villefranche de Ruerguea. Ovaj je grad poznat po uzgoju ovaca, te porečki učenici od svojih kolega uče o toj poljoprivrednoj grani, a ujedno prenose svoja iskustva o uzgoju maslina i proizvodnji maslinovog ulja. Suradnja traje već nekoliko godina, a u planu je uzvratni posjet porečkih učenika u Francuskoj na jesen, ukoliko epidemiološki uvjeti to budu dozvoljavali.

Bronić zaključuje kako sa poticanjem upisa u poljoprivredni smjer žele nastaviti i dalje, a u suradnji s Milanom Oplanićem, iz Instituta za poljoprivredu i turizam, voditeljem ovog projekta, želja im je da se brošura doradi, proširi i naglasak da na iskustva učenika koji sada pohađaju ovaj smjer. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Porsche Istra
Pogrebne usluge Silentium
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6