Početna
Utorak, 22.Rujna 2020 (18:58:41) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
Viendel - Digitalni marketing

Pulsko sveučilište Jurja Dobrile još uvijek bez suglasnost za otvaranje studija medicine

Istra, 12.08.2020. (10:33)
Sanja Radolović - saborska zastupnica i predsjednica pulskog SDP-a
Sanja Radolović - saborska zastupnica i predsjednica pulskog SDP-a

Problem nedobivanja suglasnosti za osnivanje studija medicine pri Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli bila je glavna tema jučerašnje konferenciji za medije pulskog SPD-a.

Naime, prema riječima Sanje Radolović, predsjednice pulskog SDP-a i saborke zastupnice, unatoč tome što je iz dostavljene dokumentacije bilo vidljivo da su ispunjeni uvjeti za integrirano izvođenje programa, Nacionalno vijeće odbija dati suglasnost studiju medicine u Puli navodeći kako studiji nemaju uvjete za izvođenje pritom bez navođenja jasnih argumenata.

Podsjetimo, prije godinu i po, kada je Sveučilište krenulo s osnivanjem studija, te ispunjavanjem svih zakonskih pretpostavki, elaborat studija medicine je prvo prošao kroz Glavni odbor za kvalitetu, odbor za financije i sam Senat Sveučilišta, nakon čega prošao proceduru Ministarstvu znanosti i obrazovanja (MZO) i Agenciji za znanost i visoko obrazovanje (AZVO).

Agencija za znanost i visoko obrazovanje je sukladno Zakonu o osiguravanju kvalitete u znanosti utvrdila da je program pulskog studija medicine usklađen s Mrežom visokih učilišta i studijskih programa te samim smjernicama i kriterijima za osnivanje studijskih programa u vidu kadrovskih, prostornih i uvjeta oprema, stoji u priopćenju te navode kako je AZVO, uz već postojeće tri recenzije programa studija, koje je dostavilo samo Sveučilište, zatražilo još dvije međunarodne recenzije kvalitete studijskog programa koje su bile pozitivne.

Sljedeći korak je, kaže Radolović, bilo davanje odobrenja Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj bez kojeg Sveučilište ne može akreditirati i integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij medicine.

Nadalje, MZO je pisanim putem upozorio Nacionalno vijeće da dostavi obrazloženje zbog čega su odbili dati suglasnost. Radolović istiće kako takvo prebacivanje loptica traje već godinu i pol, iako su o pokretanju studija medicine u Puli uz pozitivnu recenziju AZVO-a i u Županijskoj skupštini Istarske županije svi vijećnici jednoglasno dali podršku Zaključku o osnivanju studija medicine i financijskoj potpori iz županijskog proračuna.

- Kulminacija oko pokretanja studija medicine u Puli je dosegnuta traženjem sporazuma s najbližim KBC-om i Medicinskim fakultetom od strane Nacionalnog vijeća i za studij medicine u Puli i pri Hrvatskom katoličkom sveučilištu (HKS). HKS je dostavio Sporazum s KBC-om „Sestre milosrdnice“, a Sveučilište u Puli Sporazum s KBC-om Rijeka, Sveučilištem u Rijeci i Medicinskim fakultetom u Rijeci. Po dobivenom sporazumima Katoličkom sveučilištu je izdana suglasnost Nacionalnog vijeća, a pulskom Sveučilištu nije. Pametnome dosta, poručuje Radolović.

Radolović je uputila zastupničko pitanje i ministru Fuchsu od kojeg očekuje da sazove hitni sastanak s članovima Nacionalnog vijeća, a sve s ciljem utvrđivanja prekoračenja njihovih ovlasti i izdavanja suglasnosti, a konačno i suglasnosti za studij Medicine u Puli. (SDP/ik)Mobilna verzija članka

Oglasi

Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
HAK Auto-klub Poreč
Porsche Istra
Frigoservis Šime - klima uređaji
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom