Početna
Utorak, 22.Rujna 2020 (19:28:36) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
Viendel - Digitalni marketing

Suradnjom istarskih ICT tvrtki i HGK, Istra želi postati top destinacija za IT stručnjake

Gospodarstvo, 12.08.2020. (10:30)
Ilustracija: Pixabay
Ilustracija: Pixabay

Nedavno je izrađena Strategija brendiranja Istre koju su predstavile tvrtke iz ICT sektora koje djeluju putem Strukovne grupe ICT Istre i HGK Županijske komore u Puli, a koja promovira Istru kao idealno mjesto za život, rad i učenje.

Cilj Strategije je stvaranje poslovnog okruženja u kojem će kompetencije sektora stvoriti značajne koristi ne samo za ICT tvrtke već i za gospodarstvo cijele županije.

– Strategija će nam omogućiti prepoznatljivost našeg djelovanja usmjerenog prema lokalnoj samoupravi i akademskoj zajednici, sve u cilju popularizacije ICT-a u Istri. Ovaj sektor može biti generator strateškog rasta gospodarstva u regiji, no potrebna mu je podrška lokalne zajednice. Konkretno, mana nam je nedostatak stručnog kadra. Potrebno je zajedničko djelovanje kako bi se utjecalo na stvaranja kadra koji će se tu zadržati. I ne samo to – u Istru želimo dovesti i mlade ICT profesionalce, ističe u priopćenju za medije Dean Verbanac, predsjednik Strukovne grupacije IT Istre, dodajući kako su kroz izradu strategije ustanovili ključne prednosti koje Istra može ponuditi kao ICT destinacija, ali i koji su problemi.

Strategijom brendiranja definirali su pet vrijednosti Istre kao brenda: odvažnost, izvrsnost, lokalna vrijednost, otvorenost te lakoća življenja. Problematične točke su, uz već spomenuti nedostatak radne snage, pronalazak smještaja za profesionalce i birokracija.

– Trenutno se radi na vizualnom identitetu udruženja ICT Istra kojim će se komunicirati ravnoteža između poslovnog i privatnog života te neopterećeno i pozitivno okruženje. Upravo je to važno naglasiti kako bi privukli domaće i strane IT talente, ističe Verbanac naglašavajući kako je koronakriza pokazala snagu ICT sektora.

Činjenica da ICT tvrtke poput Infobipa, Inter Soft Technologies, Infosita već uspješno posluju u Istri te postižu globalni uspjeh, a često su njihovi klijenti vodeće svjetske kompanije postavlja dobre temelje za profesionalce diljem svijeta, smatra Verbanac ističući da je sada je pravo vrijeme da se regija nametne i kao privlačno odredište za digitalne nomade.

– Za to je potrebna pomoć države, odnosno reguliranje takvog oblika rada koji će stručnjacima omogućiti da rade za bilo koju svjetsku kompaniju, a uživaju sve životne blagodati lokalnog kraja, zaključuje Verbanac. (ls)Mobilna verzija članka

Oglasi

HAK Auto-klub Poreč
Frigoservis Šime - klima uređaji
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Pogrebne usluge Silentium
Cafe bar Soggiorno