Početna
Utorak, 22.Rujna 2020 (20:10:16) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
Viendel - Digitalni marketing

Poreč je prvi hrvatski grad član udruženja "Rute Feničana" za razvoj projekata u kulturi i turizmu

Gospodarstvo, 11.08.2020. (10:50)

Poreč je dobio zeleno svjetlo za pristupanje europskom međunarodnom udruženju „Ruta Feničana“ (La Rotta dei Fenici), kao prvi grad u Hrvatskoj, koji će time dobiti priliku sudjelovati u kreiranju niza strategija i projekata za unapređenje turizma i vrednovanje kulturne baštine preko projekata prekogranične suradnje.

„Ruta Feničana“, pravac je u kulturi Vijeća Europe od 2003. godine koji promiče mediteransku kulturu i interkulturalnu suradnju u mediteranskim regijama koje trenutno čine 11 zemalja, od kojih osam europskih i tri neeuropske.

– S obzirom na to da je Grad Poreč u fazi pripreme i provedbe pedesetak projekta za dobivanje sredstava iz EU fondova, zahvaljujući članstvu u ovoj organizaciji imat će mogućnost dobiti sredstva za realizaciju projekata iz područja kulture i turizma što je od velikog značaja posebno u ovim financijskim zahtjevnim vremenima, stoji u priopćenju Grada.

Poreč je svojim pristupanjem ovoj organizaciji, između ostalog, osigurao pravovremeno dobivanje informacija vezano za europske fondove usmjerene na kulturnu baštinu i turizam, dobivanje konkretnih informacija vezano uz dostupne financijske mehanizme na razini EU, lakše pronalaženje projektnih partnera te upoznavanje s primjerima dobrih praksi od drugih europskih i bliskoistočnih gradova.

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) pokrenula je 2016. osnovnu radnu skupinu o „Ruti Feničana“ po uzoru na „Put svile“.

Inače, „Ruta Feničana“ odnosi se na povezanost glavnih nautičkih ruta koje su Feničani od dvanaestog stoljeća prije Krista koristili kao važne puteve za trgovačku i kulturnu komunikaciju na Mediteranu.

Danas, „Ruta Feničana“ predstavlja put interkulturalnog dijaloga i prolazi mnogim zemljama Sredozemlja, Europe, Sjeverne Afrike i Bliskog Istoka, jačajući tako povijesne veze nastale zahvaljujući drevnim civilizacijama. Cilj joj je unaprijediti kulturnu, prirodnu i krajobraznu baštinu suradnjom gradova, poslovnih subjekata, volontera, ali i institucija. (ls)Mobilna verzija članka

Oglasi

Cafe bar Soggiorno
Pogrebne usluge Silentium
Frigoservis Šime - klima uređaji
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
HAK Auto-klub Poreč