Početna
Subota, 19.Rujna 2020 (23:33:11) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
Viendel - Digitalni marketing

Zbog kontradiktornih uputa HTZ-a lokalni turistički uredi "pod paljbom" iznajmljivača, u Poreču pomišljaju na zaštitare

Gospodarstvo, 07.08.2020. (14:50)
Direktor porečkog TZ-a Nenad Velenik (K. Flegar)
Direktor porečkog TZ-a Nenad Velenik (K. Flegar)

Direktor porečke Turističke zajednice Nenad Velenik danas se javno osvrnuo na kontroverznu odluku Hrvatske turističke zajednice (HTZ) o turističkoj pristojbi za privatne iznajmljivače, koja je izazvala val protesta i prijetnji prema lokalnim turističkim uredima u Istri. U Poreču, kako saznajemo, primaju i do 50-ak ljutitih poruka i uvreda privatnih iznajmljivača dnevno te pomišljaju i na to da angažiraju zaštitare.

Zbog čega se sve to događa? Podsjetimo, po odluci Ministarstva turizma paušalna turistička pristojba je zbog koronavirusa smanjena za 50 posto, a ukinuta je i naplata pomoćnog kreveta. Umanjenu turističku pristojbu iznajmljivači plaćaju u tri obroka i to 31. srpnja, 31. kolovoza i 30. rujna.

Kontradiktorne upute iz HTZ-a - iznajmljivačima najprije ukinuli, pa opet uveli paušal!

Velenik navodi kako je HTZ e-mailom, koji je na adresu porečkog TZ-a stigao 17. srpnja, obavijestio da privatni iznajmljivači koji nisu imali noćenja do 31. srpnja neće morati plaćati prvu ratu. No, tvrdi da u mailu koji je stigao 3. kolovoza HTZ pobija sve ranije navedeno i napominje da će se prva rata, za koju je rok istekao 31. srpnja, morati platiti bez obzira na to jesu li iznajmljivači imali noćenja ili ne.

Ističe kako je obračun prvog obroka pokrenut i za one koji su dobili rješenje o prestanku iznajmljivanja u 2020. godini, kao i za one koji su smanjili kapacitet u objektima.

– U mailu se spominje da su konzultirali sustav turističkih zajednica što ne stoji jer nas, istarske turističke zajednice, nitko nije konzultirao, naveo je za Parentium direktor TZ-a Poreča.

Izljevi bijesa prema lokalnim turističkim uredima, koji su stali na stranu iznajmljivača

Velenik napominje kako su istarske turističke zajednice već pisale HTZ-u te ga pozvali da preispita odluku koja lokalne turističke urede dovodi u situaciju da ih se naziva “uhljebima, lopovima i onima koji su u službi krupnog kapitala.”

– Da budem potpuno jasan: želimo da se iznajmljivače oslobodi od prve rate plaćanja paušala ako nisu imali evidentirana noćenja do 31. srpnja. U potpunosti smo na strani iznajmljivača i želimo ih pod svaku cijenu zaštititi i ne želimo biti u situaciji da dnevno imamo 50-ak gnjevnih iznajmljivača koji nam prijete do te granice da ćemo morati osigurati zaštitarsku službu da se zaštitimo, naveo je Velenik.

Zalaže se da se iznajmljivače koji su odjavili kapacitete do 30. lipnja oslobodi obveze plaćanja paušalne turističke pristojbe za 2020. godinu, kao i da se za one koji su promijenili kapacitete do 30.06. zadužuje prema novom stanju. (ls)Mobilna verzija članka

Oglasi

Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Cafe bar Soggiorno
HAK Auto-klub Poreč
Pogrebne usluge Silentium
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...