Početna
Subota, 19.Rujna 2020 (08:07:37) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
Viendel - Digitalni marketing

Branitelji Poreštine prisjetili se akcije Oluja kraj spomen-obilježja u Novoj Vasi

Poreština, 06.08.2020. (08:57)

Polaganjem vijenaca i minutom šutnje na spomen obilježju braniteljima Poreštine u Novoj Vasi, jučer ujutro su delegacije braniteljskih udruga Poreča i Poreštine, Grada Poreča-Parenzo i Udruge antifašističkih boraca Poreča odali počast hrvatskih braniteljima i obilježili Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, te Dan hrvatskih branitelja u sjećanje na 25. obljetnicu vojno redarstvene akcije „Oluja".

Mirko Buić, zapovjednik 3. bataljuna 154. brigade Hrvatske vojske, kroz svoj se govor ovom prilikom prisjetio ratnog puta svoga bataljuna, najveće postrojbe kroz koju je prošao najveći broj branitelja Poreštine, preko 1650 njih.

Buić je podsjetio je kako je vojna akcija počela u noći s 3. na 4. kolovoza 1995. u Novoj Vasi, odakle je bojna upućena u vojarnu na Trsatu. 7. kolovoza krenuli su do Udbine sa zadaćom da na pomoćnom pravcu napadaju zajedno sa 9. gardijskom brigadom i oslobode zračnu luku i mjesto Udbinu.

Uslijedili su dani kada je bojna zaposjela crtu obrane na državnoj granici od rijeke Une do Štrbačkog Buka i Kestenova, Poljica do Gornjih Buševića kako bi osigurali državnu granicu i sprečili protunapade, podsjetio je Buić na događanja, sve do 25 kolovoza kada je bojna izvučena sa ratne crte u rajon selo Bunić i sljedećeg se dana vratila u Poreč.

-Želim se zahvaliti svim braniteljima koji su se bespogovorno odazvali na mobilizaciju, koji su požrtvovno izvršili sve postavljenje zadaće, želim se zahvaliti Gradu Poreču i svim jedinicama lokane samouprave i gospodarstva Poreštine na pruženoj materijalnoj i drugoj pomoći da bi nam olakšali uvjete boravka na ratištu kroz sve godine Domovinskog rata, zaključio je Buić.

Okupljene je pozdravio porečki gradonačelnik Loris Peršurić, koji je rekao kako zahvaljujući braniteljima, njihovoj velikoj žrtvi i ljubavi prema našoj zemlji, danas je imamo prilike graditi u miru. Prisjetio se ovom prilikom svih porečkih i istarskih branitelja. (ls)Mobilna verzija članka

Oglasi

Porsche Istra
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
HAK Auto-klub Poreč
Cafe bar Soggiorno