Početna
Četvrtak, 13.Kolovoza 2020 (21:38:54) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Restoran Pentola Poreč

Valamar: Polugodišnji prihodi manji za 81 posto, očuvana radna mjesta

Gospodarstvo, 31.07.2020. (16:45)
Lanterna Premium Camping Village
Lanterna Premium Camping Village

U prvih šest mjeseci ove godine Valamar je ostvario 134 miljuna kuna prihoda, što je za 81% manje nego u istom razdoblju lani. Operativni troškovi smanjeni su za 61% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, navode u današnjem priopćenju za medije.

Kompanija je u lipnju i srpnju postupno otvorila 21 hotel i ljetovališta, te svih 15 kampova u osam jadranskih destinacija u kojima trenutno boravi više od 30 tisuća gostiju.

Navode da su u vrijeme korona krize aktivno upravljali poslovanjem, pokrenuli akcijske planove za stabilizaciju te uz pomoć Vladinih mjera sačuvali sva radna mjesta u razdoblju u kojem su objekti bili zatvoreni. Modificiranom ponudom koja povećava sigurnost gostiju i kvalitetu usluge spremno su, kako ističu, dočekali start sezone tijekom lipnja.

Prioritet je bio i osigurati financijsku stabilnost za nastavak razvoja u 2021. godini. Naglašavaju kako su neisplata dividendi za 2019., odricanje naknada članova Nadzornog odobra te smanjenje plaća upravi do 30 posto tek neki od poteza koji su pomogli u postizanju financijske stabilnosti u kriznom razdoblju.

-Uvedene su politike i mehanizmi sporazumne odgode plaćanja na 6 do 12 mjeseci prema ostalim dionicima, uključujući partnere u prodaji, dobavljače, izvođače radova, banke i ostale, s ciljem uravnoteženog pristupa upravljanju krizom i postizanja održivosti poslovanja u kriznom periodu. Valamar je u dogovoru s bankama odgodio otplatu kredita u 2020. godini te se ovih dana očekuje finalizacija novog plana srednjoročne likvidnosti, navode u priopćenju.

Poremećaji u turističkim tokovima uzrokovanih pandemijom negativno su utjecali i na investicije. Tako je planirani iznos investicija za 2020. godinu smanjen za 125 milijuna kuna, a privremeno je usporena i izgradnja Valamar Pinea Collection Resorta u Poreču, te odgođen završetak ove investicije, inače najvećeg pojedinačnog ulaganja u hrvatski turizam, vrijednog čak 790 milijuna kuna. (ik)

Od 1. travnja Valamar uz podršku socijalnih partnera provodi program Pauza, Restart u okviru kojeg je svim zaposlenicima koji ne rade osigurana naknada plaće za čekanje za posao u iznosu od minimalno 60% redovne plaće, ali ne manje od 4.250 kuna neto. U periodu od ožujka do lipnja preko 90% zaposlenika u Valamaru bilo je na Pauzi za što su trošak zajednički snosili dioničari i država koja subvencionira naknadu za čekanje na posao. Nakon uspješnog otvaranja većine objekata i pokretanja sezone, danas u Valamaru radi više od 4.000 zaposlenika, dok je 1% zaposlenih i nadalje na Pauzi. Valamar će program Pauza, Restart nastaviti tijekom jeseni i zime u svrhu očuvanja radnih mjesta do proljeća 2021. godine kada se očekuje normalizacija poslovanja.

 Mobilna verzija članka

Oglasi

Pogrebne usluge Silentium
Porsche Istra
HAK Auto-klub Poreč
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom