Početna
Četvrtak, 13.Kolovoza 2020 (22:44:32) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Restoran Pentola Poreč

Neprijavljivanje gostiju i dalje aktualni problem u turizmu

Hrvatska, 31.07.2020. (12:37)

Već poznata problematika u sektoru turizma - neprijavljivanje gostiju, osobito u tzv. nekomercijalnom smještaju i dalje je aktualni problem hrvatskog turizma.

Saborska zastupnica Katarina Nemet (IDS) istaknula je jučer u Saboru da vlasnici stanova i kuća za odmor imaju zakonsku obvezu prijaviti se kao turisti i plaćati turističku pristojbu. Unatoč tome što imaju popust od 70 posto, veliki broj njih godinama ne prijavljuje svoj boravak i ne plaća pristojbu, čime zakidaju javne proračune, podsjetila je.

Otkako su se zbog pandemije postrožile kontrole prelaska granice, i postalo teže izbjegavati ovaj zakon, mnoge turističke zajednice bilježe dvostruko, pa i trostruko više prijava gostiju u nekomercijalnom smještaju, u odnosu na isto razdoblje lani, navela je Nemet.

Smatra kako je ova situacija potvrdila da zakonska regulativa u ovom području nije učinkovita te je treba mijenjati. Nova zakonska regulativa trebala bi omogućiti da se ovlasti i autonomija u nadzoru smještaja „na crno“ vrate općinama, gradovima i lokalnim turističkim zajednicama, zato što je taj način vrlo dobro funkcionirao do konca osamdesetih godina, naglasila je Nemet. (ik)Mobilna verzija članka

Oglasi

Porsche Istra
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Cafe bar Soggiorno
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
HAK Auto-klub Poreč