Početna
Ponedjeljak, 10.Kolovoza 2020 (23:10:37) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt

Otvorenje 60. porečkog Annala: Kritički osvrt na koncept neodrživog turizma

Kultura, 30.07.2020. (16:19)

U četvrtak, 6. kolovoza u 21 sat u Istarskoj sabornici u Poreču otvara se 60. Annale na kojem će se predstaviti radovi koji se osvrću na koncept turizma.

Obljetnička izložba nosi naziv Lonely planet – putovanje u srce domaćeg turizma i prikazuje radove petnaest umjetnika i umjetnica koji se kritički osvrću na koncept neodrživog turizma – na nesagledive posljedice neplanskih turističkih djelatnosti, pogubno širenje ekonomije usluga i betonizacije obale, odnosno nestanak javnog prostora.

– Postalo je posve očito da nekritički razvoj turističke industrije rezultira sve češćim ekološkim, društvenim i infrastrukturnim incidentima. Ovo je pak ljeto, u kojemu svi grozničavo iščitavaju brojke turističkih noćenja, a epidemiološke mjere sukladne su mjerama spašavanja turističke sezone, pokazalo svu krhkost domaćeg gospodarstva koje bezrezervno računa na turizam, izjavila je u priopćenju kustosica izložbe i izbornice 60. Annala Leila Topić najavljujući izložbu.

Otvaranju izložbe u Istarskoj sabornici u Poreču 6. kolovoza u 21 sat prethodit će performans Šikuti Machine i Selme Banich Ženila se tuga i nevolja, pir delala, kruha ni imala s početkom u 20 sati na Trgu slobode.

Umjetnici i umjetnice koji će izlagati na 60. Annalu su: Selma Banich, Duška Boban, Tonći Gaćina, Tjaša Kalkan, Željko Kipke, Igor Kuduz, Bojan Mrđenović, Boris Poljak, Renata Poljak, Ivan Ramljak, Jasenko Rasol, Kristina Restović, Lana Stojićević, Šikuti Machine i Bojan Šumonja.

Radovi analiziraju arhitektonsko nasilje, duhovito-ironijske pokušaje spašavanja obale, analizu tranzicijske propasti radničkih i javnih odmarališta ili nude svojevrsna rješenja aktivističkim prenamjenama turističkih objekata.

Izložbu Lonely planet bit će moguće pogledati do 13. rujna u Istarskoj sabornici od 10 do 12 sati i od 17 do 22 sata uz besplatan ulazMobilna verzija članka

Oglasi

Pogrebne usluge Silentium
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Cafe bar Soggiorno
Porsche Istra
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...