Početna
Subota, 6.Ožujka 2021 (17:26:11) - Godina:19

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
Kako postati najbolja verzija sebe?

Hrvatski učitelji upozoravaju: Učitelji su potplaćeni za čak 20%

Hrvatska, 17.11.2005.
(Izvor:gradpula.com/dp)Link
Učitelji su potplaćeni za čak 20%, ne plaća im se smjenski rad, rade u teškim uvjetima, izloženi su nasilju, loše su educirani. To je samo dio ocjena stanja u hrvatskim osnovnim školama koje su sinoć u Puli na konferenciji za novinare iznijeli predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja Zvonimir Laktašić i Ružica Polić voditeljica Područnog ureda Rijeka. Obrazovanje je zapušteno, ono je u zapećku društva i to je vidljivo ne samo po stavkama u proračunu, rekao je Laktašić. Podcijenjeni status obrazovanja rezultira nekvalitetnim radom i padom moralnih standarda.

Veliki je problem, dodao je predsjednik sindikata učitelja, rad u smjenama. Ministarstvo to ne želi platiti u cijelosti iako se u gotovo 700 od 800 škola u Hrvatskoj nastava odvija u najmanje dvije smjene. Objekti i oprema su zastarjeli i dotrajali do te mjere da u nekim školama ugrožavaju život učenika i učitelja. Stručno usavršavanje, iako je preduvjet kvalitetnoj nastavi, prepušteno je samim učiteljima. Uzrok svim tim problemima je nedovoljno izdvajanje za školstvo jer politička elita još nije shvatila da obrazovanje nije trošak već ključ razvoja. Stoga, bio je kategoričan Laktašić, tražimo veća izdvajanja za školstvo, osmišljavanje mehanizama za prepoznavanje kvalitete i motiviranje učitelja, da cjeloživotno obrazovanje bude obveza s udjelom u radnom vremenu, poboljšanje uvjeta rada te posebno, istaknuo je, sigurnost u školama.

I tek na kraju, rekao je prvi čovjek Sindikata učitelja, tražimo povećanje osnovice plaće za 8%. Proračun za iduću godinu iznosi 100 milijardi kuna i nitko ne može reći da novca nema. Samo je pitanje za koga! Iako Vlada u pregovorima nudi samo mrvice, izvijestio je Laktašić, štrajka za sada ipak neće biti. Kao svjetlu točku hrvatskog školstva, Ružica Polić istaknula je kako su na području njenog ureda koji pokriva tri županije; Istarsku, Primorsko-goransku i Ličko-senjsku, škole najopremljenije u državi. To možemo zahvaliti, zaključila je, lokalnim vlastima koje ulažu u svoje škole.


Mobilna verzija članka

Oglasi

Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
HAK Auto-klub Poreč
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Porsche Istra
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina