Početna
Četvrtak, 13.Kolovoza 2020 (22:13:20) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Restoran Pentola Poreč

Odbor civilnog nadzora Kaštijuna poziva na analizu zagađenja tla i vode

Istra, 28.07.2020. (15:20)
Foto: Kaštijun
Foto: Kaštijun

Članovi/ice Inicijativnog odbora za formiranje civilnog nadzora nad radom ŽCGO Kaštijun danas su javno pozvali obnašanje dužnosti župana Fabrizia Radina i pulskog gradonačelnika Borisa Miletića tražeći hitnu analizu uzroka zagađenja tla i voda u okolici Kaštijuna te analize kemijskih čimbenika u okolišu ŽCGO Kaštijun te analizu lebdećih čestica unutar centra i u njegovom okolišu.

Naime članovi odbora tvrde da službeni rezultati praćenja stanja okoliša Kaštijuna za 2019. godinu pokazali su opasne koncentracije teških metala u tlu u okolici Kaštijuna, na što nitko od mjerodavnih nije reagirao.

Podsjetimo, osim problema smrada iz centra Kaštijun, mještane u okolnim naseljima izuzetno brine povećana koncentracija lebdećih čestica u zraku, a čiju prisutnost prepoznaje mjerna postaja na samom Kaštijunu.

Članovi odbora navode da je tijekom veljače 2020. godine izrađena ispitivanja kemijskih čimbenika u ŽCGO Marišćina koja su pokazala da je situacija na Marišćini zdravstveno katastrofalna i da su, kako piše u zaključku dokumenta, hitno potrebne dodatne mjere zaštite djelatnika kako bi se spriječilo daljnje trovanje.

Na sjednici Skupštine Primorsko-goranske županije, održanoj 16. srpnja prihvaćen je zaključak da Ministarstvo zaštite okoliša osigura uvjete za zatvaranje CZGO Marišćina i pronađe alternativno rješenje za zbrinjavanje otpada.

–S obzirom na djelatnost kojom se centar Kaštijun bavi, činjenicom da se u komunalnom otpadu koji pristiže na Kaštijun nalazi i otpad koji je štetan za zdravlje ljudi te istoj tehnologiji koja se provodi kao u centru Marišćina, apeliramo i zahtijevamo da se u centru kao i njegovoj okolici provedu odgovarajuće analize kojima će se detektirati kemijski sastav predmetnih plinova i čestica, stoji u priopćenju Inicijativnog odbora.

Članovi Inicijativnog odbora zatražili su da  budu prisutni pri ispitivanju uzoraka ako se u međuvremenu ne formira Radna grupa za zaštitu okoliša, održivost i lokalnu zajednicu, a do formiranja Radne grupe komunikaciju nastavljaju putem medija.(ls)Mobilna verzija članka

Oglasi

Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Pogrebne usluge Silentium
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
HAK Auto-klub Poreč
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6