Početna
Subota, 19.Rujna 2020 (23:10:54) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
Viendel - Digitalni marketing

EU parlament: Jednoglasno za novi zakonodavni okvir za umjetnu inteligenciju u prometu

EU, 15.07.2020. (12:24)
Europski parlament (ecb.europa.eu)
Europski parlament (ecb.europa.eu)

U Europskom parlamentu jučer je jednoglasno usvojeno Mišljenje o etičkim aspektima za umjetnu inteligenciju, robotiku i nove tehnologije u prometu, čiji je izvjestitelj istarski euro-zastupnik Valter Flego.

- Tehnički izvrsna i etički odgovorna umjetna inteligencija koja stavlja u središte čovjeka i njegove potrebe je model na kojem europska automobilska industrija mora graditi svoj imidž na međunarodnoj sceni, istaknuo je Flego.

Dodao je kako će zakonodavni okvir na kojem je intenzivno radio zadnjih mjeseci osigurati napredak automobilske industrije, značajno doprinijeti smanjuju broja nesreća na cestama, osigurati ljudima s invaliditetom mogućnost korištenja novih tehnologija te pomoći razvoju novih, inteligentnih oblika prometa. Također, redukcijom ispušnih plinova iz automobila znatno će se smanjiti zagađenje okoliša.

Namjera je, ističe Flego, jasnim zakonodavnim okvirom malim i srednjim poduzećima osigurati prostor za napredak i inovacije. U pripremi dokumenta Flego je surađivao s hrvatskom tvrtkom Rimac Automobili.

Ljudska pogreška i dalje je uzrok 95% nesreća na europskim cestama, a EU je podbacila u svom cilju smanjenja broja nesreća za gotovo 50% 2020. godine u odnosu na 2010. To nije ostvareno, a umjetna inteligencija, robotika i nove tehnologije ostaju ključne za povećanje sigurnosti na cestama kroz nove smjernice EU-a do 2030. „Sljedećim koracima do vizije nula“.

- Razlike u razvijenosti prometnih sustava pojedinih zemalja članica zabrinjava članove Odbora za promet, posebice uzimajući u obzir vrlo slabu razvijenost u pojedinim ruralnim dijelovima zemalja članica. Građani tih mjesta ostaju uskraćeni za mogućnosti koje pruža umjetna inteligencija i nove tehnologije. To se odnosi i na Hrvatsku, koja jednostavno mora slijediti europske trendove kada su u pitanju nove tehnologije te razvoj i korištenje umjetne inteligencije u prometnom sektoru, zaključio je Flego. (dm)Mobilna verzija članka

Oglasi

Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
HAK Auto-klub Poreč
Frigoservis Šime - klima uređaji
Porsche Istra