Početna
Subota, 15.Kolovoza 2020 (15:18:13) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt

HUT: Sigurna smo zemlja za odmor ove sezone, turizam nije rizik za epidemiološku situaciju u Hrvatskoj

Gospodarstvo, 12.07.2020. (10:05)
Poreč
Poreč

-U Hrvatskoj nemamo niti jedan slučaj zaraze turista tijekom boravka u komercijalnim smještajnim objektima, a turizam ne predstavlja značajan rizik za epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, ističe u priopćenju za medije Hrvatska udruga turizma (HUT) i podsjeća da su to na nedavnom sastanku zaključili i predsjednici vlada Slovenije i Hrvatske Janez Janša i Andrej Plenković.

-Hrvatska je sigurna i poželjna destinacija za odmor ove godine. Dodatan prilog tom zaključku je i činjenica da je epidemiološka situacija u obalnim i priobalnim županijama u Hrvatskoj prilično kvalitetnija od one u ostatku zemlje, unatoč tome što je jučer zabilježeno ukupno više od 2,25 milijuna turističkih dolazaka i preko 12 milijuna turističkih noćenja od početka godine, od čega najviše u obalnom i priobalnom području.

Epidemiološka situacija u sedam hrvatskih obalnih županija je takva da su u tzv. zelenoj zoni, što je važna poruka za turiste, posebno strane, koji se ovih dana spremaju doći na odmor u Hrvatsku.

Najviše noćenja ove godine u Hrvatskoj su ostvarili gosti iz Njemačke, preko 2,44 milijuna noćenja, zatim gosti iz Slovenije sa preko 2,26 milijuna noćenja, pa nakon njih gosti iz Češke (preko 877 tisuća) i Austrije (preko 712 tisuća).

-U srpnju je Hrvatska nastavila bilježiti odlične turističke rezultate koji nam, u slučaju da se održe, osiguravaju poziciju pobjednika na Mediteranu. Mjesečni indeks noćenja od početka srpnja je 53,07, što znači da smo na više od 50 posto noćenja ostvarenih u prvih 10 dana srpnja prošle godine. Ipak, s obzirom na specifičnost ove sezone i iznimne oscilacije povezane s percepcijom sigurnosti, nužno je aktivno upravljati ne samo epidemiološkom situacijom već i percepcijom na stranim tržištima, ističe direktor HUT-a Veljko Ostojić.

U HUT-u vjeruju da će i nove upute i preporuke za organizatore većih okupljanja, kao i stroža pravila za ulazak u zemlju dodatno doprinijeti kvaliteti epidemiološke situacije u zemlji, ali i percepciji Hrvatske kao sigurne i poželjne zemlje za odmor ove turističke sezone. Ističu da je cilj ove godine biti pobjednik turizma na Mediteranu. (HUT/md)Mobilna verzija članka

Oglasi

Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Frigoservis Šime - klima uređaji
Pogrebne usluge Silentium
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina