Početna
Četvrtak, 13.Kolovoza 2020 (04:19:54) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt

Svjetsko zlato i srebro za Agrolagunina Ol Istria maslinova ulja u Londonu

Gospodarstvo, 10.07.2020. (14:25)

Agrolagunina maslinova ulja ovih su dana ponovno na jednom renomiranom svjetskom natjecanju ovjenčana nagradama koje ukazuju na kontinuiranu vrhunsku kvalitetu i prepoznatljivost na svjetskoj maslinarskoj sceni.

Na manifestaciji London International Olive Oil Competitions (IOOC) maslinovo ulje Ol Istria Selekcija osvojilo je drugu godinu za redom zlatnu medalju u kategoriji kvalitete, dok je u istoj je kategoriji ulje Ol Istria Picholine osvojilo srebro.

IOOC je jedno od najvećih i najrespektabilnijih natjecanja u Europi, na koje je ove godine bilo prijavljeno 657 ulja iz 25 zemalja svijeta. U kategoriji kvalitete u kojoj su ulja Ol Istria nagrađena medaljama, natjecalo se čak 511 ulja.

- Uvijek naglašavamo kako uspjeh Ol Istria maslinovih ulja leži u kontroliranom procesu od početka do kraja proizvodnje, kao i znanju koje se ugrađuje u obradu – od maslinika preko ploda do proizvodnje ulja. Agrolaguna godišnje proizvodi u prosjeku oko 150 tona ekstra djevičanskog maslinovog ulja, a udio ekstra djevičanskog maslinovog ulja pod brandom Ol Istria, kojeg čini kupaža sorti, u ukupnoj proizvodnji Agrolagune iznosi 98 posto. Osim brojnih nagrada, velika potvrda kvalitete istarskih maslinovih ulja je činjenica da je to prepoznala i talijanska „biblija“ ekstra djevičanskih maslinovih ulja Flos Olei, koja je upravo Istru pet puta za redom proglasila najboljom maslinarskom regijom na svijetu. No, još važnije od toga što kvalitetu naših ulja ponovno prepoznaju certificirani stručnjaci oleolozi u međunarodnim žirijima, a visoku razinu naših ulja prepoznaju i potrošači“, rekao je Vlado Čondić Galiničić, direktor Agrolagune.

Porečka Agrolaguna ima najveći maslinik u Hrvatskoj, sa 65 tisuća stabala na ukupno 220 hektara na pet lokacija uz more. U proizvodnji maslinovih ulja danas su apsolutni trend sortna maslinova ulja, napominju u ovoj tvrtci. Poput vina, i ulje se može proizvesti kao jednosortno ili kao kupaža više sorti. Pod imenom Ol Istria okupljena su sortna maslinova ulja Picholine, Pendolino, Ascolana, Leccino te autohtona sorta Istarska bjelica.

- Uz to što se masline uzgajaju na izvrsnim lokacijama, osnova za vrhunsku kvalitetu ekstra djevičanskog ulja su ručno brani neoštećeni plodovi koji se prerađuju unutar 12 sati nakon berbe. Brend Ol Istria dobio je certifikat kontrolirane oznake izvornosti za ekstra djevičansko maslinovo ulje, ZOI Istra, što podrazumijeva strogu kontrolu isključivo istarskog podrijetla ploda maslina samo odabranih sorti, preradu u kratkom roku na maksimalnoj temperaturi od 27 Celzijevih stupnjeva te čuvanje u kontroliranim uvjetima temperature i interne atmosfere. Ol Istria Selekcija je ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiveno odabirom više sorti maslina. Uz to, sve sorte imaju specifičan okus, miris i intenzitet, pa se se ulja, kao i vino, mogu kombinirati uz različita jela“, objasnio je Milan Budinski, direktor vinarstva i proizvodnje u Agrolaguni. (Kristina Flegar)Mobilna verzija članka

Oglasi

Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Porsche Istra
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...