Početna
Četvrtak, 13.Kolovoza 2020 (04:47:42) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt

Ipak se kreće: Kulturno ljeto u Poreču – od koncerata u Eufrazijani i Jazza u Lapu do kina pod zvijezdama, izložbi i Street arta

Kultura, 02.07.2020. (18:06)
S presice: Snjezana Radetic i David Belas
S presice: Snjezana Radetic i David Belas

Neizvjesnost oko javnih okupljana zbog pandemije koronavirusa i prateće značajno smanjenje financijskih sredstava, nisu pokolebali porečko Pučko otvoreno učilište koje je i u takvim uvjetima uspjelo prirediti raznolik i sadržajan program Kulturnog ljeta u Poreču. U čemu će sve Porečani i njihovi gosti idućih nekoliko mjeseci imati prigodu uživati, otkrili su na današnjoj konferenciji za novinare ravnateljica POU-a Snježana Radetić i voditelj glazbeno-scenske djelatnosti David Belas. Početak će sutra (petak, 3. srpnja) u 21 sat obilježiti prvi od osam koncerata u Eufrazijani. Ovogodišnje 59. izdanje ovog renomiranog festivala klasične glazbe otvorit će Hrvatski gitaristički kvartet s nagrađivanim glazbenicima, Zoranom Dukićem, Petritom Çekuom, Tvrtkom Sarićem i Marojem Brčićem.

POU ove godine slavi 60. godina postojanja kao ustanova u kulturi i obrazovanju odraslih, što će obilježiti znatno skromnije nego li je to bilo planirano, ali sigurno monografijom koju pripremaju autorice Sniježana Matejčić i Ivona Orlić. Prilagođeno prilikama, održat će se i druge manifestacije koje redom slave značajne obljetnice. Iduće srijede starta 25. jazz u lapidarijumu. Najstarija izložba suvremene umjetnosti u Hvatskoj, 60. Porečki Annale, u Istarskoj će sabornici biti otvorena 6. kolovoza. Izbornica Lejla Topić posvetila se temi “Lonely planet – putovanje u srce turizma” s idejom dodatnog osnaživanja ideje o važnosti kreativno osmišljenog kulturnog turizma. Street art će u svom dvadesetom izdanju u drugoj polovici kolovoza okupiti mahom domaće umjetnike i performere. Krajem kolovoza počet će 30. međunarodna studentska kiparska škola Montraker. Važne su obljetnice i 48. Naš kanat je lip te 10. PorečDox. Najavljeno je i ljetno kino Roxy (na terasi nekadašnjeg Roxy bara) od 25. srpnja do 29. kolovoza, i to utorkom i subotom. Ljubitelji sedme umjetnosti moći će birati između deset hitova iz posljednjih nekoliko godina - trilera, akcija i drama. Ulaznica će koštati simboličnih deset kuna, a osim četrdesetak sjedećih mjesta, na raspolaganju posjetiteljima će biti i 14 ležaljki.

- Zatekla su nas izazovna vremena, a budući da naše programe u najvećem dijelu financiraju Grad Poreč, Istarska županija, Ministarstvo kulture i porečka Turistička zajednica, u vrlo kratkom roku Učilištu je iz tih tih izvora dokinuto gotovo milijun kuna za programske aktivnosti. To se svakako mora odraziti na kreiranje programske ponude, a u konačnici i na kulturnu ponudu u našem gradu. Usprkos trenutnoj situaciji, strategija Učilišta je da se svi naši programi održe, u više ili manje smanjenom obimu, kako im budžeti budu dozvoljavali. Važno je istaknuti da kanimo održati kontinuitet u vremenu, jer programi imaju već tradicionalnu vrijednost i prepoznatljivi su na nivou regije, pa i države. Ova nam godina pruža priliku da pokažemo da kao ustanova ispunjavamo svoju svrhu – kreiramo i pratimo kulturna zbivanja u gradu u kojem živimo. S počecima turizma naš se grad naglo razvio, a s time i odnos prema važnosti i vrijednosti umjetnosti za razvoj gradske zajednice. Zahvaljujući vrijednim ljudima i vizionarima, programi koje Učilište organizira i vodi održali su se do danas i predstavljaju bogato kulturno nasljeđe prema kojemu imamo osobitu odgovornost, rekla je ravnateljica Snježana Radetić.

Koncerte u Eufrazijani i Jazz u lapidariju detaljno je prezentirao voditelj glazbeno-scenske djelatnosti David Belas. Istanuo je, pritom, da se upravo u ovakvim izvanrednim situacijama prepoznaje važnost ustanova poput POU-a, koje predstavljaju svojevrsni stup kulture u zajednici i koje njeguju dugogodišnje programe. Ovogodišnje izdanje Jazza u lapidarijumu obilježit će domaće snage – od Soundpainting performansa Nevena Radakovića, Alexa Brajkovića, Alena i Nenada Sinkauza do Elvisa Stanića i Terra magica projekta, a nastupit će i austrijski Sain Mus, te Paier Valčić quartet, nanizao je.

Vezano za 59.koncerte u Eufrazijani, podsjetio je da se radi o jednom od najdugovječnijih festivala klasične glazbe u Hrvatskoj, koji odolijeva vremenu i prilikama, ali i da su početkom ožujka imali spreman program koji su bili primorani bitno mijenjati i konstantno korigirati.

- Kontinuitet od gotovo šest desetljeća ovog uglednog porečkog festivala ni ovoga ljeta neće biti narušen, kako sadržajem tako ni kvalitetom. Od srpnja do rujna pripremili smo osam izvedbi istaknutih hrvatskih i svjetskih klasičnih glazbenika. Uz mnogo sveopće neizvjesnosti i promjena, Eufrazijeva bazilika – porečki arhitektonski dragulj uvršten na UNESCO-v popis svjetske baštine ipak će i ovog ljeta odjekivati slatkim zvucima klasične glazbe, poručio je Belas.

U programu Koncerata u Eufrazijani, nakon Hrvatskog gitarističkog kvarteta, nastupit će svestrani klarinetist svjetskog glasa Goran Bojčevski i nagrađivani slovenski pijanist Jan Sever, a zatim pjevačka diva Radojka Šverko, koja će uz klavirsku pratnju Vladimira Babina izvesti sakralni repertoar. U suradnji s Umjetničkom školom Poreč predstavit će se Porinom nagrađena mlada pijanistica Lana Genc. Koncert austrijskog gudačkog Selini Quarteta organiziran je u suradnji sa zagrebačkim Austrijskim kulturnim forumom, a zatim su na redu polaznici Ljetne škole gitare Rhapsody guitar, mladi gitaristički talenti pod vodstvom profesora Xhevdeta Sahatxhije. Posebnu će atmosferu zasigurno u Eufrazijevoj bazililici stvoriti puhački kvintet Simply Brass, koji čine Tomica Rukljić, Rudolf Homen, Nikola Zver, Alan Bošnjak i Željko Kertez. Za kraj je najavljen duo domaćih glazbenica svjetskog glasa i impresivne izvođačke snage – violončelistica Monika Leskovar i pijanistica Terezija Cukrov.

Tijekom iduća tri mjeseca bit će otvorene obje galerije POU-a. U Galeriji Zuccato će se od 9. srpnja do 29. kolovoza održati izložba Bogdanke Poznanović (kolekcija Marinko Sudac i Institut za istraživanje avangarde), dok će Mala galerija od 23. srpnja do 22. kolovoza ugostiti samostalnu izložbu slika Radovana Kunića. Svi će se programi odvijati u skladu s protuepidemijskim mjerama, a njihove detalje je moguće pronaći na Facebooku i službenim internet stranicama POU-a (www.poup.hr). (K.Flegar)Mobilna verzija članka

Oglasi

HAK Auto-klub Poreč
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Cafe bar Soggiorno
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Pogrebne usluge Silentium