Početna
Ponedjeljak, 10.Kolovoza 2020 (13:00:18) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt

Kraj Červar Porta službeno otvoren PAPAGO PARK – prvi hrvatski park za ptice

Poreština, 01.07.2020. (16:40)
Sebastijan, Bernard, Anđelina i Kristijan s arom Tiago
Sebastijan, Bernard, Anđelina i Kristijan s arom Tiago

Prvi hrvatski park za ptice, PAPAGO PARK, danas je službeno otvorio svoja vrata za posjetitelje, a među prvima su ga obišli gradonačelnik Poreča Loris Peršurić sa suradnicima, predstavnici istarskih turističkih tvrtki i novinari. Smješten u šumi uz prometnicu između Červar Porta i Červara, park se prostire na tri hektara zemljiša koje je država dala u najam Bernardu Kranjecu i njegovoj supruzi Anđelini kako bi upravo ovdje ostvarili svoj san. U dvadeset nastambi smještenih u hladu krošnji i uklopljenih u okoliš, zasad je moguće vidjeti dvjestotinjak ptica, pripadnica 22 ptičje vrste, koje potječu iz svih dijelova svijeta, ali ne dolaze iz divljine, već isključivo iz hrvatskih uzgajališta. Sve prema pravilima i s dozvolama Uprave za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede, ističe Bernard Kranjec koji je sa svojom obitelji sedam godina osmišljavao, uređivao i gradio ovaj novi sadržaj na Poreštini.

Posjetitlji su bili impresionirani ljepotom egzotičnih ptica, od raznobojnih ara, kakadua i tigrica do plavih indijskih paunova, ukrasnih zlatnih fazana i bjeloobraznih turaka. Simpatije su osvojile i jedine dvije hrvatske autohtone vrste – patuljaste kokice i dravske guske, koje caruju u Noninoj korti, odnosno Bakinom dvorištu. Slijedeći je korak učiniti jednu od nastamba “interaktivnom” kako bi zainteresiranima, a posebno djeci omogućila bliži kontakt i hranjenje ptica te organiziranje škole u prirodi za učenje o pticama i stablima, raznolikim staništima i važnosti njihove zaštite.

Sebastijan, Bernard, Anđelina i Kristijan s arom Tiago

Za početak se Papago team, u kojemu su, uz Bernarda i Anđelinu, njihov sin Kristian te zasad jedini zaposlenik Sebastijan iz Buja, posvetio mališanima iz ljetnih kampova, vrtićima, školama i domaćim gostima. Ne žele biti klasičan zoološki vrt, već pružiti razonodu i edukaciju u opuštajućem šumskom ambijentu, bez glazbe i buke, uz žubor vode i glasove ptica. Kao takav sadržaj prepoznali su ih Grad Poreč i Istarska županija, a isto očekuju i od države.

- Sve smo napravili maksimalno poštujući prirodu i držeći se zakona koji je štite, a pticama smo nastojali pružiti što je moguće bolje i prirodnije uvjete. Svaka nastamba, tako, ima prostora za let, za sakrivanje od nepovoljnih vremenskih uvjeta, ali i za sigurno mjesto za gniježđenje. Naglasak je i na poštivanju života u zajednicama, pa smo pticama koje žive u paru osigurali privatnost, bez većeg broja jedinki istog spola, kako bismo spriječili rivalstvo i međusobno ozljeđivanje. Posebne uvjete osigurali smo za one koje žive u jatu. Primjerice, u jednu nastambu smjestili smo jato od tridesetak tigrica, postavili kućice za gniježđenje u zaštićenom dijelu te vodili računa o dovoljno sunca i hlada. Sastavni dio nastambe je drvo graba, većim dijelom godine obraslo lišćem, koje simulira mjesto za skrivanje od predatora, objašnjava Bernard.

Sebastijan, Bernard, Anđelina i Kristijan s arom Tiago

S ponosom ističe da su više od 90 posto parka napravili svojim rukama, u eco-friendly duhu, s prirodnim materijalima poput drvenih ograda, šetnice od samljevenog otpadnog granja, kanti za otpatke od recikliranog materijala i natpisa na drvu izrađenih tehnikom pirografija, bez naljepnica i plastike. Tu su i drvene kućice sa solarnim kolektorima, tunel koji će uskoro obrasti cvijeće i budući mali ugostiteljski objekt bez plastike. A kad zima zakuca na vrata, ptičje će nastambe zaštititi i zagrijati polikarbonatne ploče koje akumuliraju sunčevu toplinu.

Bernard, koji se pticama bavi već 18 godina, zahvalio je gradonačelniku Peršuriću i njegovom timu na velikoj podršci od samog trenutka kad mu je prezentirao svoju zamisao tek u povojima. Zahvalu je na konstantnoj pomoći uputio i svojim i Anđelininim roditeljima (Anđelinin otac je, nažalost, nedavno preminuo), zatim prijateljima Marijanu Šugaru i Alenu Belušiću, pilani Ned iz Buzeta koja im je donirala drvo i klupe te bravarskoj radnji Andrej iz Tara, koja se pobrinula za rampu.

Sebastijan, Bernard, Anđelina i Kristijan s arom Tiago

- Grad Poreč je od ideje do realizacije bio velika i stalna podrška te je prepoznao originalnost projekta parka namijenjenog pticama. Radi se o još jednom projektu po kojem će Poreč biti jedinstven i vjerujemo da će biti itekako posjećen, rekao je Peršurić, pohvalivši veliki rad i trud cijele obitelji Kranjec te izrazivši nadu da će i stranih turista biti sve više.

PAGO PARK je otvoren svakodnevno, od 10 do 18 sati. Karte za djecu koštaju 40 kuna (30 u grupama), za odrasle 50 kuna (40 u grupama), a za mališane do tri godine ulaz je besplatan. (Kristina Flegar)

FotografijeMobilna verzija članka

Oglasi

Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Frigoservis Šime - klima uređaji
Porsche Istra
Cafe bar Soggiorno
Pogrebne usluge Silentium