Početna
Petak, 10.Srpnja 2020 (10:48:49) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

Nastavljeni pregovori oko osnivanja odbora za civilni nadzor ŽCGO Kaštijun

Istra, 29.06.2020. (12:19)

Sastav i način biranja članova odbora za civilni nadzor rada ŽCGO Kaštijun bio je glavna tema sastanka održanog u petak u Puli između predstavnika odbora za osnivanje civilnog nadzora i predstavnika Istarske županije i društva Kaštijun.

Sudjelovali su Bojan Blagonić i Ivo Lorencin, članovi inicijative Čist zrak duga ljubav i Dušice Radojčić iz Zelene Istre te Valerio Drandić iz Istarske županije, Mirko Radolović, pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za održivi razvoj IŽ, Andrej Mandić, viši stručni suradnik i Vesna Dukić, članica Uprave Kaštijuna.

To je drugi po redu sastanak Inicijativnog odbora s predstavnicima Istarske županije. Podsjećamo da su na tribini ”Kaštijun: postoji li rješenje?” održanoj u Puli 25. veljače. Članovi Skupštine društva Kaštijun Fabrizio Radin i Boris Miletić prihvatili ideju osnivanja tijela u funkciji civilnog nadzora nad radom Kaštijuna.

Predstavnici Županije na prošlom su sastanku predložili da Sporazum o suradnji na pitanjima zaštite okoliša i utjecaja ŽCGO Kaštijun na lokalnu zajednicu bude samo sa Zelenom Istrom, no na to Zelena Istra nije pristala budući da je ključno upravo uključivanje šire zainteresirane i stručne javnosti u nadzor.

Predstavnici Inicijative na sastanku u petak su podsjetili da je u prosincu 2019. Županija usvojila Rješenje o imenovanju Radne grupe za koordinaciju rada Županijskog centra za gospodarenje otpadom „Kaštijun“, koju čine predstavnici komunalnih poduzeća te da ne postoji nikakva prepreka da se isti postupak hitno ne primijeni i za Radnu grupu za zaštitu okoliša, s ovlastima koji je prvotno prijedložila Inicijativa.

Podsjetimo, na prvom su sastanku predstavnici Inicijative predstavili prijedlog Poslovnika o radu Odbora za zaštitu okoliša, održivost i lokalnu zajednicu, kojim su definirani zadaci i nadležnost odbora.

Odbor bi činilo najmanje 5 članova od kojih je: jedan predstavnik javnosti na koju utječe djelatnost Kaštijuna, jedan predstavnik civilnog društva za zaštitu okoliša; tri predstavnika različitih struka s dokazanim iskustvom (kemičari, ekolozi, inženjeri strojarstva). Cilj Odbora bio bi osigurati transparentnost, učinkovitost, poštivanje hijerarhije gospodarenja otpadom u radu Županijskog centra za gospodarenje otpadom te zagovaranje politika održivosti u radu Kaštijuna.

Odbor bi trebao imati pravo pristupa svim informacijama kojima raspolaže društvo Kaštijun, a informacijama dobivenim radom u Odboru članovi bi mogli raspolagati slobodno, te za svoj rad ne bi primali plaću.

Na kraju rasprave usvojen je sastav i način biranja članova i članice radne grupe prema prvotnom prijedlogu Inicijativnog odbora te da rješenje mora sadržavati definiran način pristupa informacijama. Dogovoreno je da odgovor Istarske županije mora doći najkasnije do 3. srpnja. (ls)Mobilna verzija članka

Oglasi

Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Cafe bar Soggiorno
Scan4menu Poreč
Porsche Istra
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore