Početna
Ponedjeljak, 21.Rujna 2020 (15:02:23) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
Viendel - Digitalni marketing

WWF upozorio na štetne posljedice nezakonitog i nereguliranog ribolova

Gospodarstvo, 28.06.2020. (10:48)
Ilustracija (izvor: WWF, autor: Richard Whitcombe)
Ilustracija (izvor: WWF, autor: Richard Whitcombe)

Na globalnoj razini, svaki šesti riblji proizvod na tanjurima potječe iz nezakonitog, neprijavljenog ili nereguliranog ribolova, ističu ovih dana iz WWF, nezavisne organizacije za zaštitu prirode, s gotovo pet milijuna pristaša aktivnih u više od stotinu zemalja.

WWF-ov izvještaj pokazuje da se mjere upravljanja ribarstvom ne provode učinkovito niti u zemljama članicama EU. Provjere aktivnosti plovila nisu redovne, a sankcije su slabe ili ih nema. Time se potiču neodržive ribarske prakse koje mogu postati plodno tlo za organizirani kriminal i korupciju. Jasnoća o tome kako proizvodi iz ribarstva stižu na europsko tržište presudna je za postizanje održivog plavog gospodarstva.

-Unatoč pravilima EU-a, ilegalni proizvodi iz ribarstva i dalje cirkuliraju europskim tržištem. U vrijeme kada su suradnja i jedinstvo važniji nego ikad prije, EU mora osigurati stabilnost te otkloniti prijetnje koje uzrokuje neodrživo trgovanje proizvodima iz ribarstva ", rekla je dr. sc. Antonia Leroy, voditeljica Ureda za morsku politiku pri europskom uredu WWF-a.

Iako je EU kao najveći svjetski uvoznik proizvoda iz ribarstva uspostavila zakonodavstvo za rješavanje problema neodrživih proizvoda, uključujući formiranje Zajedničke ribarstvene politike (ZRP) i Uredbu za zaustavljanje nezakonitog, neprijavljenog i nereguliranog ribolova, to nije u potpunosti eliminiralo penetraciju takvih prozvoda na europsko tržište.

Ilustracija (izvor: WWF, autor: Richard Whitcombe)
(Izvor: WWF)

Prekomjernom izlovu doprinose i aktivnosti europske flote u trećim zemljama. Osim negativnih posljedica za život u moru to dovodi do smanjenja resursa dostupnih lokalnom stanovništvu. Uz propadanje lokalne industrije i sve veću nesigurnost opskrbe hranom, ribari i ribarice se često odlučuju za nezakonite aktivnosti, a mladi napuštaju ribarske zajednice.

Osim toga, nezakoniti, neprijavljeni i neregulirani ribolov doprinosi kriminalnim aktivnostima, poput krijumčarenja droge i trgovine ljudima. Nedostatak sljedivosti povećava rizik da takva vrsta proizvoda iz ribarstva pronađe svoj put do europskog tržišta, čime kao potrošači nesvjesno podržavamo navedene aktivnosti. Zbog toga je iznimno važno da uspostavimo kvalitetan sustav sljedivosti, a transparentnost postane norma na svim razinama.

-Situacija je ozbiljna i oporavak moramo planirati pametno. Svi dionici u lancu opskrbe, od vlada do potrošača, odgovorni su za oporavak i otpornost oceana, te za život onih koji ovise o proizvodima iz ribarstva kao glavnom, često jedinom, izvoru hrane i prihoda, dodaje Danijel Kanski, voditelj morskog programa u WWF Adriji. (dm)Mobilna verzija članka

Oglasi

Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
HAK Auto-klub Poreč
Frigoservis Šime - klima uređaji