Početna
Četvrtak, 13.Kolovoza 2020 (04:31:56) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Restoran Pentola Poreč

Pred brojnom publikom u Sabornici svečano predstavljena knjiga o Antonu Štifaniću

Kultura, 19.06.2020. (16:46)
S predstavljanja knjige u Istarskoj sabornici u Poreču (Vladimir Bugarin)
S predstavljanja knjige u Istarskoj sabornici u Poreču (Vladimir Bugarin)

Knjiga Anton Štifanić Nini – Prekinute vizije autora Elija Velana danas je svečano predstavljena u Istarskoj sabornici pred brojnim uzvanicima i gostima. Bili su tu predstavnici velikih turističkih tvrtki, bivši i sadašnji turistički djelatnici, ravnatelji javnih ustanova i drugi predstavnici javnih i privatnih tvrtki. Bilo je to središnje predstavljanje knjige koja je već krajem svibnja, kada je izašla iz tiska, izazvala velik interes publike.

Prvi je to sustavni prikaz životnog puta Antona Štifanića Ninija (1922. - 1979.), pionira porečkog turizma, pod čijim je vodstvom od 1957. do 1977. stvarana hotelijerska tvrtka Plava laguna. Njegove su ideje i rad ugrađeni u temelje turističke djelatnosti Poreča, Istre i Hrvatske. Članovi obitelji Antona Štifanića godinama su razmišljali o pisanju biografije te je lani njegov sin Boris stupio u kontakt s rovinjskim novinarom i publicistom Elio Velanom.

Na današnjoj promociji su, uz Velana, govorili bliski Štifanićev suradnik s početka sedamdesetih godina Miro Dodić te Ivan Kukurin, istaknuti privredni djelatnik, koji je godinama radio uz bok Štifanića. Dobrodošlicu je u ime domaćina zaželio porečki gradonačelnik Loris Pešurić, a u publici su bili Štifanićevi sin i kći Boris i Vesna.

S predstavljanja knjige u Istarskoj sabornici u Poreču (Vladimir Bugarin)
Ivan Kukurin, Loris Peršurić, Miro Dodić, Elio Velan (Vladimir Bugarin)

Autor je otkrio da je pred čitateljima plod višemjesečnog rada na dokumentima iz obiteljske arhive i prikupljanju svjedočanstava njegovih suradnika i suvremenika - članova kolektiva Plave Lagune, a sadržaj je obogaćen originalnim fotografijama i predgovorom s potpisom Ivana Kukurina.

-Ovo nije knjiga o povijesti porečkog turizma, već priča o čovjeku koji je snažno obilježio porečku poslijeratnu povijest. Nepobitna je činjenica da se povijest porečkog turizma ne može pisati bez Antona Ninija Štifanića. Podnaslov “Prekinute vizije” ima višeslojno značenje. S jedne strane nam govori da je izgradnja Plave lagune slijedila jasan program koji je sproveden čvrsto i dosljedno i da je ta vizija odredila većim djelom i razvoj cjelokupnog istarskog turizma. Plodovi te vizije su tu, dio su porečke i istarske zbilje, a od Ninijeve smrti prošla je 41 godina. S druge strane, podnaslov utvrđuje da je Štifanićev put politički prekinut u trenutku kada je Nini bio na vrhuncu radnog vijeka. Imao je 55 godina kada mu je politika uskratila podršku i natjerala da se povuče s kormila Plave lagune. Knjiga se ne obračunava s prošlim vremenima, ne procesuira ni režim ni ideologiju, već jednostavno utvrđuje, objasnio je Velan.

Miro Dodić, koji se danas nalazi na čelu Istarske kreditne banke Umag, rekao je kako je Štifanić vođenjem Plave lagune od njezinog početka pa do kraja sedamdesetih, stvorio turističkog giganta kako po broju ležaja, tako i po izvanpansionskim uslugama u kojem su značajnu ulogu imale zabava i sport. On je bio vođa i vizionar, i po današnjim koncepcijama vrsni menadžer. Njegov stil rada bio je da okuplja suradnike i da oni svaki u svojoj sferi djelovanja razmišljaju o predloženoj ideji vizije novog proizvoda, odnosno usluge u turizmu, dodao je.

S predstavljanja knjige u Istarskoj sabornici u Poreču (Vladimir Bugarin)
Vesna Štifanić Pajić, Loris Peršurić, Boris Štifanić, Elio Velan (Vladimir Bugarin)

- Knjiga je pitka i interesantna jer govori o čovjeku koji je bio interesantan, koji je imao viziju i ideje koje je znao ostvariti, stvarajući temelje turizma za Poreč i Poreštinu, Istru, čitavu Hrvatsku i tadašnju Jugoslaviju. Nije to samo priča o turizmu i jednoj popularnoj destinaciji. Anton Štifanić je u vremenima kad informacije, raznoliki mediji i društvene mreže nisu bile dostupne kao danas, a kreativnost je bila sve, sa svojim timom kreirao turistički Poreč kakav danas poznajemo i volimo. On nije samo gradio hotele i kampove, već je stvarao kadrove koji su kroz edukaciju i praksu značajno utjecali na kvalitetu turizma. Nažalost, nije imao priliku ostvariti sve što je mogao, ali je ostavio neizbrisiv trag u stvaranju Poreča – turističke metropole i na svemu mu tome hvala, rekao je Peršurić.

U knjizi je između ostalog, autor je ukazao na Štifanićevu sklonost timskom radu, poštivanju mišljenja suradnika i svih radnika te poticanja povezivanje turizma s drugim granama lokalne privrede – poljoprivredom, ribarstvom i trgovinom. Istaknuo je da su mu se grad u kojem je stvarao i hrvatske turističke institucije odužili na dostojan način. Za doprinos razvoju Poreča i turizma odlikovan je ordenima rada i zasluga za narod tadašnje Jugoslavije, a dobitnik je i porečke nagrade "30. april". Njegovo ime nose porečki lungomare i srednja turističko-ugostiteljska škola, kao i hrvatska godišnja nagrada za turističke djelatnike i za životno djelo u turizmu.

Uz autora i obitelj, u projektu je sudjelovao i Vladimir Bugarin, zadužen za oblikovanje. Nakladnik je tvrtka Boris&Co, tisak je povjeren zagrebačkoj Denoni, a naklada je tisuću primjeraka. Knjigu je moguće nabaviti po cijeni od sto kuna plus PDV, narudžbom putem telefona na broj 098254453 ili e-maila info@boris-co.com. Sljedeće predstavljanje održat će se u Fuškulinu, rodnom mjestu Antona Štifanića, 24. lipnja u 19.30.Mobilna verzija članka

Oglasi

Cafe bar Soggiorno
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Pogrebne usluge Silentium