Početna
Subota, 15.Kolovoza 2020 (16:40:45) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt

Aquarium Pula vraća u more oporavljenog Marvina na Svjetski dan morskih kornjača

Istra, 15.06.2020. (11:56)

Za glavatu želvu Marvina sutra je velik dan. Nakon oporavka se napokon vraća u more! Upravo će tim događajem Aquarium Pula obilježiti Svjetski dan morskih kornjača, a prethodit će mu promocija brošure „Spasi. Oporavi. Oslobodi“, sufinancirane sredstvima Grada Pule. Dvojezična brošura na hrvatskom i englekom jeziku opisuje biologiju glavatih želvi, rad i dostignuća Centra za oporavak morskih kornjača te način postupanja u slučaju pronalaska ozlijeđenih jedinki. Određeni broj primjeraka ovom će prigodom biti podijeljen posjetiteljima.

Programu će prisustvovati i predstavnici Nacionalnog parka Brijuni, koji će preuzeti Opata, glavatu želvu koja nastavlja svoju rehabilitaciju u velikom bazenu na otvorenom, u sklopu Safari parka. U Centru će, tako, ostati još samo glavata želva Free Wings, koja će biti preseljena u jedan od najvećih bazena u akvariju, gdje će se susresti s drugim morskim organiznima te će joj biti ponuđena prirodna hrana.

Uvodnu riječ u dojmljiv događaj sutra u 10 sati ispred Aquariuma Pula dat će njegova direktorica, diplomirana biologinja dr.sc. Milena Mičić, koja je i urednica brošure „Spasi. Oporavi. Oslobodi“. Brošuru će uz nju zatim predstaviti tekstopiskinja, magstrica biologije Karin Gobić Medica i grafička dizajnerica, sveučilišna prvostupnica oceanologije Žana Moslavac te moderator, magistar biologije Neven Iveša, asistent studijskog programa “Znanost o moru” Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. U 10.45 sati slijedi predstavljanje glavatih želvi iz Centra, uz opis njihovih ozljeda i tijeka rehabilitacije. Vraćanje Marvina u more zakazano je u 11 na plaži Ambrela, gdje će i djelatnici NP Brijuni preuzeti Opata.

 Tko su tri glavate želve iz Centra i što im se dogodilo

 Marvin je pronađen uz zapadnu obalu rta Kamenjak (Premantura) 10. studenog prošle godine. Zaprimljen je s ozljedom desnog predjela vrata i ramena te posjekotinom dijagonalno iza prednje lijeve peraje. Izgled ozljeda navodi na zaključak da se upleo u mrežu stajačicu i da ju je otrgnuo kako bi se oslobodio. Tijekom oporavka ranu je trebalo svakodnevno čistiti i dezinficirati, a potom ju namazati mednim oblogom koji se koristi kao prirodni antibiotik za brže zacjeljivanje. Nekoliko tjedana kasnije, uz propisane terapije veterinara, Marvin se počeo samostalno hraniti. Pri dolasku u Centar izmjerena mu je težina od 3,97 kilograma i duljina oklopa od 32,2 centimetara, na osnovu čega je procijenjena da je star oko četiri do pet godina. Danas Marvin teži 6,2 kilograma, duljina oklopa mu je 36,4 centimetara, a njegove ozljede su u potpunosti zacijeljene.

 Opat je u Centar stigao 5. ožujka ove godine. Pronađen je u blizini Dugog otoka, u mreži plivarici. Dopremljen je u zadarsku veterinarsku ambulantu, gdje je rendgenskom snimkom potvrđeno prisustvo udice u njegovom jednjaku. U suradnji s Veterinarskim fakultetom u Zagrebu, Opat je podvrgnut kirurškom zahvatu kojim mu je odstranjena udica duga tri centimetra. Nakon operacije i propisane terapije, dopremljen je u Centar. Tu je svakodnevno primao antibiotike, vitamine i infuziju. U svibnju su Opatu skinuti šavovi i rana je u potpunosti zacijelila. Kako bi se bolje pripremio na povratak u prirodu, Opat će tijekom ljeta boraviti u bazenu Nacionalnog parka Brijuni. Pri dolasku u Centar, Opat je težio 15 kilograma, duljina oklopa mu je bila 50,8 centimetara, a procijenjena starost oko pet do sedam godina. Tijekom boravka u Centru, Opatova je težina narasla na 17,2 kilograma.

 Mlada morska kornjača Free wings nađena je 20. prosinca 2019. u Marini Veruda. Plutala je u moru, zapetljana u otpad omotan oko desne, stražnje peraje. Peraje joj je djelomično amputirana, ali je rana vrlo brzo zacijelila bez potrebe kirurškog zahvata. Free wings je pri dolasku težio 2,4 kilograma, a procijenjena mu je starost dvije do tri godine. Danas je njegova težina 3 kilograma, a duljina oklopa 28,5 centimetara. Kako bi se bolje pripremio za život u mora bez peraje te uvježbao pravilnu plovnost i kretanje, Free wings će biti preseljen u veliki bazen Aquariuma Pula.

Kome prijaviti pronalazak ozlijeđene ili uginule morske kornjače?

 Aquarium Pula uključen je u rad Protokola za dojavu i djelovanje u slučaju pronalaska uginulih, bolesnih ili ozlijeđenih strogo zaštićenih morskih životinja (morski sisavci, morske kornjače i hrskavične ribe), zajedno sa ovlaštenim veterinarskim ambulantama duž obale, Veterinarskim fakultetom u Zagrebu i Hrvatskim veterinarskim institutom. Radi praćenja stanja ozlijeđenih i uginulih strogo zaštićenih morskih kralješnjaka ovaj Protokol vodi Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, a svaki pronalazak ozlijeđene ili uginule morske kornjače treba prijaviti telefonom na jedinstveni broj za hitne slučajeve 112. (Kristina Flegar)Mobilna verzija članka

Oglasi

Pogrebne usluge Silentium
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Frigoservis Šime - klima uređaji
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Porsche Istra