Početna
Nedjelja, 5.Srpnja 2020 (00:06:05) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

Ford “hakirao” sustav grijanja koji sada dezinficira vozila

Zanimljivosti, 01.06.2020. (13:25)
(Izvor:Autonet)Link
Foto: Autonet
Foto: Autonet

Policajci u New Yorku, jednom od najvećih žarišta zaraze koronavirusom u svijetu, našli su se protekloga mjeseca pred velikim izazovom kad je riječ o korištenju službenih automobila. Presretače, inače Fordove SUV-ove, morali su koristiti u više smjena, što znači da bi u istom danu kroz automobile prošlo više timova policajaca. Kako to nije u skladu s preporukama i službenike bi se tako moglo izložiti prijenosu zaraze, obratili su se Fordu u potrazi za rješenjem.

Fordovi su stručnjaci potom kontaktirali Sveučilište Ohio State, i u suradnji s njima došli do rješenja – “hakirali” su sustav grijanja ugrađen u vozila i prilagodili ga za dezinfekciju unutrašnjosti automobila. Naime, virus SARS-CoV-2 dezintegrira se kada je izložen visokoj temperaturi. Potrebni uvjeti za to su temperatura zraka od 56°C u trajanju od barem 15 minuta, i to će smanjiti opasnost od zaraze za 99%.

Fordovi automobili koje koristi NYC policija već su mogli proizvesti temperaturu od oko 54,5°C, pa je bilo potrebno tek ih malo doraditi. Učinjeno je to softverskom nadogradnjom koju je Ford izradio u 40-ak dana, i omogućio policijskim vozilima da posjete lokalni servis i nadograde svoj softver. S njime, posebna kombinacija tipki na upravljaču pokreće dezinfekciju. Motor “u leru” ubrzava na 1800-1900 okretaja u minuti, a sustav grijanja podiže temperaturu u kabini na traženu razinu – iako je u mogućnosti dostići i preko 80 ili 85°C.

Brzinomjer automobila pretvoren je na 15 minuta u sat koji odbrojava vrijeme do kraja dezinfekcije. Jednom kada ona završi, kazaljka pada na nulu, a i svjetla automobila signaliziraju da se u njega ponovno može ući. U Fordu ne navode da bi svi njihovi automobili mogli u budućnosti imati ugrađenu opciju sterilizacije, ali kažu kako čak i malena vozila poput Fieste mogu biti prerađena ovakvom softverskom nadogradnjom, prenosi Autonet.Mobilna verzija članka

Oglasi

Cafe bar Soggiorno
Porsche Istra
Pogrebne usluge Silentium
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Scan4menu Poreč