Početna
Subota, 4.Srpnja 2020 (22:42:00) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

Započelo mjerenje kakvoće mora u Istri

Istra, 29.05.2020. (12:39)
Foto: arhiva
Foto: arhiva

Pred sezonu kupanja Zavod za javno zdravstvo Istarske županije krenulo je provedbom Programa praćenja kakvoće mora za kupanje te je od 18. do 22. svibnja provelo prvo mjerenje kakvoće mora.

Uzorci su prikupljeni na 215 mjernih točaka na plažama od Savudrije do Brestove, a temperatura mora kretala od 15,4 ºC do 20 ºC, dok se temperatura zraka kretala od 18 ºC do 27 ºC.

Na 213 mjernih točaka zabilježena je izvrsna kakvoća mora za kupanje, dok je na mjernoj točki u Crvenom otoku (rt Kurent, Rovinj) zabilježena dobra kakvoća. Na mjernoj točki u Plominskom zaljevu (Dražine zapad, Plomin, Kršan) zabilježena je zadovoljavajuća kakvoća mora.

Na temelju rezultata mikrobioloških pokazatelja određuje se pojedinačna, godišnja i konačna ocjena mora za kupanje. Pojedinačna ocjena određuje se nakon svakog ispitivanja tijekom sezone kupanja dok se godišnja ocjena određuje po završetku sezone kupanja na temelju skupa podataka o kvaliteti mora.

Rezultati se objavljuju na internetskim stranicama Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Program praćenja kakvoće mora je izrađen na temelju Uredbe o kakvoći mora za kupanje kojom se propisuju standardi kakvoće mora za kupanje na morskoj plaži, granične vrijednosti mikrobioloških pokazatelja kao i druge značajke mora.

Provedba Programa je ugovorno povjerena Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije. Financijska sredstva za provedbu programa osigurana su u proračunu Istarske županije, proračunima priobalnih jedinica lokalne samouprave i javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima prirode. (ls)Mobilna verzija članka

Oglasi

Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Pogrebne usluge Silentium
Porsche Istra