Početna
Četvrtak, 28.Siječnja 2021 (00:38:29) - Godina:19

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!

Izložba: Andi Pekica, Denis Sardoz, Marko Vojnić

Kultura, 21.05.2020. (16:51)

Prvi kulturni događaj nakon ‘lockdowna’ u DC Rojc, u petak 22. svibnja predstavit će radove trojice kolega, prijatelja, umjetnika i pedagoga, Andija Pekice, Denisa Sardoza i Marka Vojnića.

Izložba će biti postavljena u Dnevnom boravku Rojca, a ulaz posjetiteljima biti će omogućen iz unutarnjeg dvorišta Rojca tj. s bočne strane zgrade DC Rojc.

Izložba je neformalnog karaktera, bez određenog koncepta i teme. Ipak, autori i sami radovi koji su izloženi na ovoj izložbi, formom i sadržajem imaju mnoge sličnosti.

Na njima se može primijetiti sklonost prema post konceptualnom izričaju i analitičkom slikarstvu. Takve sklonosti i pristupi dio su sličnih načina građenja slika, slika koje u ovom slučaju nisu cilj nego postaju sredstvo.
Na svim radovima trojice autora mogu se rekonstruirati putevi njihovih nastanka i okviri mišljenja o realizaciji slike. Prevladavanje boje (ili bolje rečeno ne boje), gesta, trag, podloga, tekstura i uporaba teksta dodatni su momenti koji ih ujedinjuju u ovoj izložbi manjeg formata.

Iako primjeri analitičkog slikarstva nastaju istovremeno sa postminimalizmom i konceptualnom umjetnošću u povijesnom smislu, vidljiv je trag koji je ovakav pristup u umjetnosti obilježio i djelovanje ovo troje autora. Također, vidljivi su i tragovi drugih avangardnih stilova i pravaca poput konkretne poezije, suprematizma i novog realizma koje autori koriste kao nasljedstvo u vlastitom djelovanju i oslanjanja na teorije jezičkog obrata tj. tautološke modele, logičke ispraznosti, autorefleksivne propozicije i semiologiju. U ideološkom smislu autori nastavljaju tradiciju modernističke umjetnosti.

Andi Pekica rođen je 1968. godine u Puli. 1987. godine završio je srednju školu, smjer grafički dizajn kod profesora Ivana Obrovca u Puli. Diplomirao je na grafičkom odjelu Pedagoškog fakulteta u Rijeci 1992. godine. Od 1996. godine radi kao profesor u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli. Član je HDLU Istre od 1994. godine. Od 1996. god. Izlagao je na više samostalnih, te na mnogobrojnim skupnim izložbama. Za svoj je rad šest puta nagrađivan.

Denis Sardoz rođen je 1969. godine u Puli. Završio je Školu primijenjenih umjetnosti kod profesora Ivana Obrovca. Diplomirao je na grafičkom odjelu Pedagoškog fakulteta u Rijeci 1994. god. Radi u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli. Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi, te bio sudionik na nekoliko likovnih kolonija. Dobitnik je nekoliko diploma i nagrada za svoj rad.

Marko Vojnić rođen je 1980. godine u Puli. Završio je Školu primijenjenih umjetnosti i dizajn u Puli. Studirao na Filozofskom fakultetu u Rijeci a diplomirao na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu 2007. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, a djela mu se nalaze po mnogim muzejskim zbirkama.Mobilna verzija članka

Oglasi

Frigoservis Šime - klima uređaji
Porsche Istra
HAK Auto-klub Poreč
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Pogrebne usluge Silentium