Početna
Ponedjeljak, 18.Siječnja 2021 (23:52:24) - Godina:19

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza
Čišćenje apartmana i soba ozonom!

Uz Dan zdravih gradova Hrvatske: Odgovornost za zdravlje je najveći izazov

Zdravlje, 20.05.2020. (13:42)

Danas se obilježava nacionalni Dan zdravih gradova, a iz porečkog Zdravog grada podsjećaju na početke, razvoj i dostignuća ove mreže u Hrvatskoj. Njihov tekst prenosimo uz manju redakcijsku obradu.

Prije više od 30 godina planetarna ideja zdravih gradova Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) krenula je u svijet! Hrvatski stručnjaci odmah su je prepoznali. Uz podršku akademske zajednice u Školi narodnog zdravlja Andrija Štampar Medicinskog fakulteta u Zagrebu od 1987. stasa Hrvatska mreža zdravih gradova (HMZG), a naši stručnjaci promiču ideje SZO „zdravlje za sve“ te „misli globalno djeluj lokalno“.

Zdravi gradovi - od utopije do rezultata

Temeljne postavke zdravih gradova mnogima su se na počecima činile utopijske i nedostižne. Ipak, entuzijasti, vizionari, neki novi vođe iz svojih su stručnih uloga i ljudskih osobina svih ovih godina bili i ostali donositelji promjena na nacionalnoj i lokalnoj razini. Ideje „zdravlja za sve“ i „misli globalno djeluj lokalno“ tako su prepoznate u gradovima RH koji su ponijeli odgovornost za zdravlje u zajednici i postali hrvatski prvaci zdravlja. Povezivanjem i zajedničkim radom pronijeli su ideju da mijenjajući svoje gradove mijenjaju svijet. I to na bolje.

Projekt zdravih gradova SZO postao je jedan od najprosperitetnijih svjetskih pokreta i projekata za zdravlje. Hrvatska mreža zdravih gradova već desetljećima povezuje gradove i županije te njihove stručnjake, političare i stanovnike u istom cilju unapređenja zdravlja. Potiče gradove na preuzimanje  odgovornosti za zdravlje u vlastitom okruženju, gradi most između javnozdravstvene teorije i prakse ugrađujući znanja iz oblasti javnog zdravstva u regulativu i sustave odgovorne za zdravlje, ali i u život, rad i praksu svake zajednice koja iskazuje spremnost za unapređenje zdravlja.

Za bolji život i zdravlje stanovnika

Zdravi gradovi tako postaju bolja mjesta za život svih svojih stanovnika! I ma kako izgledali izazovi, stresovi i promjene modernog doba zdravi gradovi dočekuju ih i svladavaju uspješnije, bolje, hrabrije i spremnije. Zdravim gradovima su vizija i misija usmjerene stvaranju boljih uvjeta za život i zdravlje stanovnika prateći lokalne potrebe, specifičnosti i prioritete.

U zdravim gradovima ideje o unapređenju zdravlja ugrađene su u sve aspekte razvoja grada. Zdravi gradovi spremniji su kontinuirano poticati svijest i odgovornost za zdravlje te preuzimati odgovornost u stvaranju uvjeta za zdravlje. U zdravim gradovima postoji svijest o društvenim odrednicama zdravlja i o tome da čitav niz utjecaja i čimbenika za zdravlje „leži“ i van sustava zdravstva – u sveukupnosti društvenih uvjeta za zdravlje i zdrave životne izbore.

Zdravi grad Poreč jedan je od najuspješnijih hrvatskih zdravih gradova. Kontinuirano se razvija od 90.-tih godina te odgovorne ljude Poreča neprestano motivira da u centar razvoja, lokalnih promišljanja i zaštite stavlja stanovnike i njihovu dobrobit. To je projekt koji ključne ljude navodi da u svaki segment razvoja Poreča ugrade promišljanja, rješenja, nadstandarde za unapređenje kvalitete života i zdravlja. I baš zato, projekt Zdravi grad je projekt po kojemu se Poreč najviše razlikuje od svih drugih hrvatskih gradova. (Zdravi grad Poreč)Mobilna verzija članka

Oglasi

Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Frigoservis Šime - klima uređaji
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Porsche Istra