Početna
Četvrtak, 28.Siječnja 2021 (00:17:50) - Godina:19

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!

Javni poziv Ministarstva kulture za isplatu jednokratne potpore honorarnim umjetnicima

Kultura, 20.05.2020. (07:57)
(Izvor:Kulturistra - portal za kulturu)Link
Pixabay
Pixabay

Na temelju Zaključka Vlade Republike Hrvatske o mjerama za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa i Odluke ministrice kulture, Ministarstvo kulture objavljuje „Javni poziv za dodjelu namjenskih sredstava umjetničkim strukovnim udrugama za isplatu jednokratne potpore umjetnicima“.

S ciljem podrške honorarnim umjetnicima koji nisu bili obuhvaćeni prethodno razrađenim mjerama potpore uslijed epidemije koronavirusa i koji su se u trenucima krize zbog svojeg specifičnog statusa pokazali najranjivijima, Ministarstvo kulture uspostavilo je poseban fond iz kojeg će biti isplaćene jednokratne naknade umjetnicima koji mogu dokazati da im je zbog posebnih okolnosti uvjetovanih koronavirusom onemogućeno ili bitno otežano obavljanje umjetničke djelatnosti.

Na temelju obavljenih konzultacija s predstavnicima umjetničkih strukovnih udruga i pristiglih podataka i prijedloga o specifičnostima svake pojedine djelatnosti, Ministarstvo kulture razradilo je kriterije za dodjelu namjenskih sredstava nezavisnim profesionalcima članovima umjetničkih strukovnih udruga koji nemaju reguliran status, nisu u registru poreznih obveznika, ne uplaćuju samostalno doprinose ili nisu stekli pravo na uplatu doprinosa iz sredstava državnog proračuna.

S obzirom da u ovom trenutku nemamo procjenu svih strukovnih udruga o broju članova koji bi bili obuhvaćeni ovom mjerom, dogovoreno je da najviši iznos jednokratne potpore bude 5.000 kuna za dohodak u 2019. godini iznad 19.500 kuna te 2.500 kuna za dohodak ispod tog iznosa, uz mogućnost da iznosi potpore budu korigirani na više ovisno o broju obuhvaćenih umjetnika. U svakom slučaju, konačni iznosi odobrene potpore definirat će se sukladno broju zahtjeva i raspoloživim sredstvima Javnog poziva.

Sredstva se dodjeljuju za glazbeno, audiovizualno, vizualno, književno i scensko umjetničko područje, a isplaćivat će se tijekom svibnja putem umjetničkih strukovnih udruga u obliku jednokratne potpore.

Prijave su otvorene do 29. svibnja, a više informacija o kriterijima i načinu prijave dostupno je na poveznici.Mobilna verzija članka

Oglasi

Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Frigoservis Šime - klima uređaji
Pogrebne usluge Silentium