Početna
Utorak, 11.Kolovoza 2020 (12:02:35) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Restoran Pentola Poreč

Socijalni partneri podržali Valamarov program za očuvanje radnih mjesta „Pauza, Restart“

Gospodarstvo, 15.05.2020. (10:57)

Potpisan je sporazum između Valamar Riviere i socijalnih partnera, na čelu sa Sindikatom turizma i usluga Hrvatske te Sindikatom Istre, Kvarnera i Dalmacije, čime je podržan program očuvanja radnih mjesta „Pauza, Restart“ koji se u Valamaru primjenjuje za sve djelatnike počevši od 1. travnja do 30. ožujka 2021. godine kada se očekuje normalizacija poslovanja, stoji u priopćenju za medije Valamara.

U sklopu programa „Pauza, Restart“ djelatnicima i menadžmentu Valamara, koji su na čekanju ili pauzi zbog novonastalih uvjeta poslovanja, osigurana je naknada plaće od 60 posto redovnih primanja što se financira iz zadržane dobiti kompanije i subvencija države.

Ostalim djelatnicima koji rade za vrijeme pauze isplaćuje se redovna puna plaća, dok je menadžmentu plaća smanjena do 30 posto u periodu dok se svi djelatnici ne vrate na posao.

Program „Pauza, Restart“ se jednako primjenjuje za djelatnike i menadžment te se svaki mjesec, s obzirom na mogućnosti zapošljavanja, određuju djelatnici koji će ići na posao te oni koji će primati naknadu za čekanje na posao.

–– Cilj Sporazuma sklopljenog s poslodavcem je sačuvati radna mjesta do turističke sezone 2021. godine. Zajednički nastupamo i u odnosu na Vladu RH od koje očekujemo da omogući zadržavanje radnih mjesta kroz odobrenje dodatnih mjera potpore. Trenutna situacija zahtijevaja od radnika i određena odricanja u odnosu na ugovorena prava kolektivnim ugovorom, ali koliko god ta odricanja za svakog pojedinca nisu laka, ona osiguravaju očuvanje radnog mjesta, istaknuo je u priopćenju za medije Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske.

Sporazum je potpisan na godinu dana te obje strane navode kako očekuju da će i mjere Vlade kojima se podupire očuvanje radnih mjesta biti produžene na isti period. Produženje mjera Vlade ključno je da bi se sačuvala stabilnost turističkog sustava koji može imati najznačajniji utjecaj na brzi restart hrvatskog gospodarstva.

– Nalazimo se u izuzetno teškom, neizvjesnom i nepredvidljivom razdoblju, u kojem nam je zajednički i prvenstveni cilj sačuvati radna mjesta. Svjesni smo činjenica da je svako smanjivanje materijalnih prava radnika nepopularno, međutim radi se o izvanrednim okolnostima, koje zahtijevaju i izvanredne mjere, ističe Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

– Ovo je jedinstvena situacija u kojoj većina djelatnika neće uspjeti ostvariti godišnji fond sati rada, pa će se kriza u turizmu protegnuti do Uskrsa 2021. godine. Valamar intenzivno radi na pripremama za ponovno otvaranje svojih kampova i hotela tijekom svibnja i lipnja međutim to ovisi o otvaranju granica, izjavila je Ines Damjanić Šturman, direktorica sektora ljudskih potencijala u Valamar Rivieri

Iz Valamara navode kako su u ožujku pauzirali poslovanje te pokrenuli strateške akcijske planove s ciljem očuvanja likvidnosti i radnih mjesta, a paralelno u proteklih 60 dana radili na planiranju i pripremi restarta poslovanja. (ls)Mobilna verzija članka

Oglasi

Frigoservis Šime - klima uređaji
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Cafe bar Soggiorno
Porsche Istra