Početna
Nedjelja, 9.Kolovoza 2020 (20:02:25) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt

Ministrica Vučković održala video konferenciju s EU kolegama o stanju poljoprivrede i ribarstva

Gospodarstvo, 14.05.2020. (09:57)

Ministrica Marija Vučković održala je jučer drugu po redu videokonferenciju s ministrima poljoprivrede i ribarstva Europske unije na kojoj su se raspravljalo o trenutnom stanju sektora i utjecaju paketa mjera implementiranih od konferencije održane 25. ožujka na kojoj su usuglašeni odgovori na izazove u sektoru poljoprivrede i ribarstva uzrokovane koronavirusom.

Videokonferenciji su se pridružila i dva nadležna Povjerenika Europske komisije, Janusz Wojciechowski za poljoprivredu te Virginijus Sinkevičius za ribarstvo.

– U samo mjesec dana od naše posljednje konferencije, paket mjera za pomoć sektoru ribarstva i akvakulture već je bio na snazi. I u području poljoprivrede reakcija je bila brza pa je u tri kruga izdan paket mjera za poljoprivredne proizvođače, ističe ministrica Marija Vučković u priopćenju za medije Ministarstva poljoprivrede RH.

Ministrica je izjavila kako se ukupna aktivnost ribarske flote EU znatno smanjuje, posebno za manja plovila. Neke države članice su zatražile dodatne mjere, posebno u pogledu obveza ribolovne sezone i nadzora.

Što se tiče poljoprivredne proizvodnje, predloženo je više rundi mjera, od kojih je većina već na snazi. Ministrica je zatražila aktivaciju privatnog skladištenja i ostalih tržišnih mjera za sektore kao što su perad, svinjsko meso i teletina, krumpir. Uz to, prema intervencijama nekih ministara, neki sektori koji su već dobili podršku trebat će dodatne mjere, prije svega sektor mliječnih proizvoda i vina.

Na pitanje što se još može učiniti da bi se održala poljoprivredna proizvodnja i postigao visok stupanj samodostatnosti na razini EU, ministrica Vučković je poručila da će nova virtualna konferencija na tu temu biti organizirana čim se analiziraju svi prikupljeni prijedlozi.

– O akcijama koje ćemo zajedno poduzeti u idućim mjesecima djelomično ovisi budućnost proizvodnje hrane u Europskoj uniji u godinama koje slijede, istaknula je Vučković. (ls)Mobilna verzija članka

Oglasi

Frigoservis Šime - klima uređaji
Cafe bar Soggiorno
Porsche Istra
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6