Početna
Utorak, 11.Kolovoza 2020 (12:15:26) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt

Hrvatska bi ovog ljeta mogla biti top destinacija: Svim susjedima smo prvi izbor

Gospodarstvo, 04.05.2020. (07:29)
(Izvor:Večernji list online)Link

Kad razmišljaju o ljetu 2020., hrvatski je Jadran prvi na pameti većini Slovenaca, Mađara i Poljaka, brojnim Austrijancima, Nijemcima i Česima, a od te mogućnosti ruke nisu digli čak ni Talijani, koji još uvijek ne mogu putovati ni između svojih regija, pa ni aviogosti Britanci, čija je zemlja i dalje u potpunom “lockdownu” (zatvorena).

Povratak u normalu željno se iščekuje u svim europskim zemljama. Ipak su Europljani ti koji u normalnim vremenima odu na više od 1,2 milijarde putovanja godišnje i te se navike nerado odriču. U doba koronavirusa izbor je destinacija sužen, ali Hrvatska uživa status sigurne zemlje koja se dobro nosi s krizom. Čekaju se vijesti o koridorima – To i činjenica da se do nje može automobilom daje prednosti koje bi mogle donijeti određeni promet u drugom dijelu sezone iz Njemačke, budući da je upozorenje tamošnje vlade o putovanjima u inozemstvu na snazi do 14. lipnja. Ali, od tri milijuna Nijemaca koji su lani bili kod nas, gotovo 1,5 milijuna došlo je u kolovozu i kasnije. Ako se tada bude moglo putovati i ako nas posjeti polovina od lanjskog broja, dio ćemo sezone spasiti – kaže šef HTZ-a za Njemačku Romeo Draghicchio.

I Slovenci, koje za Hrvatsku veže čak 110.000 vikendica, stanova za odmor, ali i zakupljenih kamp-parcela, jedva čekaju da se situacija normalizira. – Hrvatska je svakako broj jedan kad je u pitanju odmor u inozemstvu – potvrđuje direktorica slovenskog ureda HTZ-a Metka Bradetić. Brojke je, kaže, nezahvalno prognozirati, pogotovo uspoređivati ih s lanjskih rekordnih 11 milijuna noćenja slovenskih gostiju. Ali, Slovenci planiraju doći, a najtraženiji će biti kampovi, plovila i apartmani.Isti status Hrvatska uživa i među Poljacima, jer hrvatski Jadran dominira u medijima kao vodeća inodestinacija za ljeto 2020. Slično je i u Mađarskoj, u kojoj s nestrpljenjem očekuju vijesti o koridoru prema hrvatskom moru. – U slučaju otvaranja granica, Hrvatska će za Mađare biti i inozemna destinacija broj jedan – kaže Ivana Herceg, direktorica HTZ-a u Mađarskoj, u kojoj su turistički domaćini već usvojili nove navike. – Njihovi turistički radnici nosit će rukavice i maske, ležaljke će biti na udaljenosti od dva metra i sl. U inozemstvo, inače, planira 12 posto Mađara, a vjeruje se da će uglavnom odsjedati u objektima u kojima su već bili – dodaje Herceg.

Cijeli članak pročitajte u Večernjem listu.Mobilna verzija članka

Oglasi

Cafe bar Soggiorno
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Frigoservis Šime - klima uređaji
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore