Početna
Nedjelja, 31.Svibnja 2020 (22:01:33) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt
Virtualna učionica POUP-a

Kako pravilno baciti iskorištene zaštitne maske i rukavice?

Zdravlje, 30.04.2020. (17:51)
Pixabay
Pixabay

Bombardirani raznim, pa i kontradiktornim informacijama, mnogi su od nas već postali eksperti za korištenje jednokratnih zaštitnih maski i rukavica. No, znamo li ih pravilno baciti? Među različitim stavovima, modelima tih predmeta, poteškoćama oko njihove nabave i raspravama o cijenama, jedno je sigurno – na kraju svi oni završe u smeću. Radi se o velikom broju maski i rukavica koje mogu biti infektivne i(li) zagaditi okoliš. Prave smo informacije, stoga, potražili u gradskom komunalnom poduzeću Usluga Poreč i Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije.

- Preporuka Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije je da je otpadne maramice, ubruse, maske, rukavice, krpe i ostali sličan otpad od predmeta osoba u samoizolaciji i osoba koje žive u istom kućanstvu potrebno odložiti u vreću i čvrsto zatvoriti. Tu vreću potrebno je staviti u drugu vreću te nakon 72 sata odložiti u spremnik za miješani komunalni otpad. Navedeni otpad ne smije se odlagati u spremnike za selektivni otpad poput papira, plastike i drugog, odgovorili su nam iz Usluge.

U gradskom komunalcu kažu i da ZZJZIŽ napominje da trenutno nema dokaza da je izravan, nezaštićeni kontakt tijekom rukovanja medicinski neopasnim otpadom rezultirao prijenosom virusa COVID-19. Svi koji rukuju komunalnim otpadom trebaju nositi odgovarajuću zaštitnu opremu i vršiti odgovarajuću higijenu ruku sukladno postupcima zaštite na radu kao i preporukama Nacionalnog kriznog stožera, poručuju iz Usluge.

Od voditeljice županijske Službe za epidemiologiju, doktorice Jasne Valić doznajemo da se isti postupak preporučuje i za sve ostale maske i rukavice – dobro zatvaranje u vrećice i, nakon 72 sata, odlaganje u komunalni otpad.

- U zatvorenim vrećicama virus preživi najduže 72 sata, tako da je zbrinjavanje maski i rukavica na gore naveden način dovoljno i sigurno, zaključila je doktorica Valić. (kf)Mobilna verzija članka

Oglasi

Cafe bar Soggiorno
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Porsche Istra
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore