Početna
Utorak, 11.Kolovoza 2020 (12:12:26) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt

Zdravi grad Poreč povodom Svjetskog dana zdravlja: Medicinsko osoblje je pod velikim psihološkim pritiskom

Zdravlje, 08.04.2020. (10:23)

Svi koji se u trenutnim uvjetima suočavaju s teškoćama mentalnog zdravlja, pa tako i zdravstveni djelatnici, mogu se obratiti za psihološku pomoć Zdravom gradu Poreč od ponedjeljka do četvrtka od 8 do 19 sati te petkom od 8 do 16 sati na telefone 052/452-335 i 091/452-3350 te na savjetovaliste@zdravi-grad-porec.hr, stoji u priopćenju Zdravog grada Poreč povodom Svjetskog dana zdravlja koji se obilježava 7. travnja svake godine pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

– Ovaj dan se obilježava s ciljem izgradnje svijesti o određenoj temi vezanoj za zdravlje, a budući da je 2020. međunarodna godina medicinskih sestara i primalja, Svjetska zdravstvena organizacija odlučila je ovogodišnji Svjetski dan zdravlja posvetiti upravo njima, ističući njihov trenutni status i važnost u svijetu, stoji u priopćenju Zdravog grada.

Svjetska zdravstvena organizacija ističe kako se medicinske sestre i drugi zdravstveni djelatnici nalaze na čelu reakcije na COVID-19 – pružanjem skrbi, tretmana i njege pacijentima, vodeći dijalog u zajednici za rješavanje strahova te, u nekim slučajevima, prikupljanjem podataka za kliničke studije. Ovogodišnja poruka Svjetskog dana zdravlja glasi “Medicinske sestre i primalje pomažu nam da živimo u sretnijem i zdravijem svijetu”.

Ističe se i ulaganje u ljudske resurse u zdravstvu te očuvanje mentalnog zdravlja zdravstvenih djelatnika. Jedna od zadaća zdravstvenog sustava i bolnica je da brinu o mentalnom zdravlju svojih djelatnika, posebice onih koji su na vodećim pozicijama, te koji su ovih dana više medijski eksponirani. To se može postići pokazivanjem suosjećanja i empatije od strane vodstva i okoline, kao i pružanjem podrške te raspodjelom radnih dana i sati.

– Liječnici i medicinske sestre kao i zdravstveno osoblje nemaju mogućnost ostati kod kuće kako bi se zaštitili od koronavirusa, već se moraju izložiti riziku. Ujedno, neki od njih se tjednima odvajaju od svojih obitelji kako ne bi prenijeli virus na njih. Tjeskobni su zbog brige o bolesnim pacijentima, dok se suočavaju s nedostatkom zaštitne opreme i brzim izmjenama bolničkih protokola, no istovremeno brinu i za vlastito zdravlje te zdravlje svojih bližnjih što predstavlja dodatni psihološki pritisak, naglašava Zdravi grad Poreč.

Ako primijetite psihičke teškoće kod sebe, preplavljenost emocijama, zabrinutost, nervozu i slično, iz Zdravog grada savjetuju razgovor s kolegama ili osobama od povjerenja, a može se potražiti i pomoć stručnjaka. (ls)Mobilna verzija članka

Oglasi

Porsche Istra
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Frigoservis Šime - klima uređaji
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Pogrebne usluge Silentium