Početna
Subota, 15.Kolovoza 2020 (06:46:18) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Restoran Pentola Poreč

200 hrvatskih 3D printera izrađuje zaštitne vizire za liječnike

Hrvatska, 25.03.2020. (16:58)
(Izvor:Bug Online)Link

Vidjeli smo proteklih dana kako su se u svijetu vlasnici 3D pisača aktivirali i počeli izrađivati raznu medicinsku opremu za respiratore, uzimanje briseva i sličnih priručnih pomagala. I u Hrvatskoj je aktivna zajednica onih koji se bave 3D ispisom, pa je nedavno pokrenuta slična dobrotvorna akcija, a u kojoj već sada sudjeluju korisnici s preko 200 3D pisača u 20-ak gradova diljem zemlje.

Inicijator ovog projekta je Slaven Damjanović student splitskog FESB-a koji je prvi bio u kontaktu s bolnicama i pokrenuo cijelu akciju. Njemu su se pridružili i Hrvatski studentski zbor koji koordinira prijevoz i isporuku 3D ispisanih dijelova vizira, kao i udruga IRIM (Croatian Makers) koji rade na izrezivanju prozirnih folija i također svojim pisačima ispisuju nosače vizira.

Prikupljeni dijelovi koji stižu sa svih strana se sklapaju, sve se dezinficira i isporučuje ustanovama koje imaju potražnju za ovakvom opremom. Trenutačno su u stanju zajedničkim snagama ispisati oko tisuću vizira dnevno.Mobilna verzija članka

Oglasi

Pogrebne usluge Silentium
Porsche Istra
Cafe bar Soggiorno
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...