Početna
Subota, 15.Kolovoza 2020 (07:55:39) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Restoran Pentola Poreč

Vrijeme korone: Tko mi to govori u supermarketu?

Poreština, 24.03.2020. (15:57)
Pusta Kandlerova, samo mali red pred ljekarnom
Pusta Kandlerova, samo mali red pred ljekarnom

Koronavirus - sitna čestica od 125 nanometara - mijenja obrasce društvenog života u cijelom svijetu, i onoga što je donedavno bilo normalno, uobičajeno, očekivano.

Zaštitari na ulazima u trgovačke centre, dezinfekcija ruku na svakom koraku, prebrojavanje u redovima, provjere OIB-a, razmaci i maske – mjere su to koje ovih dana prate ostatke socijalne interakcije koja se još nije povukla pred globalnom pandemijom koronavirusa. 

U petak se u Poreču još moglo po koliko-toliko uobičajenom scenariju otići u trgovinu i kupiti namirnice. Prodavačice su brinule. Neshvatljivo im je, kažu, da bi netko tko treba biti u samoizolaciji nastavio šetati gradom i dovoditi druge u opasnost.

Prepoznavanje kod sve rjeđih slučajnih susreta više nije tako brzo. Tko mi to govori u supermarketu? Pod maskom se ljubaznog sugovornika jedva prepoznaje, a ne pomaže ni to što stoji na nekoliko metara udaljenosti. Treba razumjeti - putevi virusa su nevidljivi, i tim više ulijevaju strah.

Pusta Kandlerova, samo mali red pred ljekarnom
Nema gužve pred trgovačkim centrima

-Stani, moramo držati razmak, tu piše, upozoravale su se majka i kći na blagajni. Ponedjeljak i utorak su donijeli još stroža pravila, koja će i dublje zahvatiti uobičajena ponašanja i tražiti još veću prilagodbu. Zabrana napuštanja mjesta prebivališta, propusnice, sve češće policijske provjere i intervencije. 

Ima i optimizma, no i on je kolebljiv. U zraku su zebnja i neizvjesnost, a uz strah od zaraze tu je i strah od ekonomske krize. I dok su proteklog tjedna društvene mreže još vrvjele fotografijama iz prirode i s plaža, pitanje je kako će se stvari odvijati ovaj i idući tjedan. Milom ili silom, nehaja je sve manje, a opreza sve više. 

Pusta Kandlerova, samo mali red pred ljekarnom
Trg slobode u Poreču - prazan

Propisane mjere opreza polako, ali sigurno postaju naša nova rutina, svakodnevnica. Gotovo neprimjetno usvajamo nove obrasce ponašanja. Istovremeno s nestrpljenjem iščekujemo dobre vijesti i povratak one "prave", prijašnje, stare svakodnevnice. Kad će se to dogoditi - zasad možemo samo pretpostavljati. 

No, jedno je sigurno. I kad sve prođe, pandemija virusa za sobom će ostaviti neizbrisiv trag na cjelokupno društvo. Kako zbog brojnih izgubljenih života i požrtvovnosti onih koji se za njih bore, tako zbog opće neizvjesnosti, straha, nepovjerenja, prisilne samoće, ali i solidarnosti i ljudske topline koja snaži i grije i kroz nove tehnologije, nasmiješeni pogled iznad maske i pozdrav rukom iz daljine. (dm/kf)

Pusta Kandlerova, samo mali red pred ljekarnom
Pustoš na rivi
Pusta Kandlerova, samo mali red pred ljekarnom
Decumanus


Mobilna verzija članka

Oglasi

Frigoservis Šime - klima uređaji
Cafe bar Soggiorno
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina