Početna
Utorak, 7.Travnja 2020 (18:31:42) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Hipnoterapija za odvikavanje od pušenja
Ostani doma dok koronavirus prođe

Ministar Beroš u Istru šalje zdravstvenu inspekciju

Istra, 19.03.2020. (12:34)
Pressica u Puli, foto: Radio Centar studio Poreč
Pressica u Puli, foto: Radio Centar studio Poreč

Muškarac iz Brtonigle, koji je u kućnoj samoizolaciji preminuo u noći s utorka na srijedu, bio je pozitivan na koronavirus, izvijestio je jutros na konferenciji za novinare Civilnog stožera Istarske županije ravnatelj istarskog Zavoda za javno zdravstvo Aleksandar Stojanović. Nalaz je stigao kasno sinoć. 

Članovi stožera izrazili su sućut obitelji preminulog. Na pitanja o mogućoj odgovornosti hitnih službi zasad nisu  htjeli odgovarati. Obitelj je, podsjetimo, ukazala na zakašnjelu reakciju nadležnih kad su ih pozivali da dođu po bolesnika. Na konferenciji je naglašeno da sve činjenice treba provjeriti. Načelnik Stožera Dino Kozlevac rekao je da je u kontaktu s obitelji preminulog, te  će o svim novim saznanjima pravovremeno obavijestiti javnost. Kazao je i da je sad primarno propisno zbrinuti pokojnika, a sve ostalo će uzeti u obzir nakon toga.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da će danas u Istru poslati inspekciju koja će ispitati sve okolnosti oko slučaja osobe koja je umrla u samoizolaciji.

- Ušli smo u jednu fazu koja nije ugodna, ali je bila za očekivati. Mjere koje je Istra uvela prije pet, šest dana sad su donesene na području cijele Hrvatske. Izražavam svoje zadovoljstvo radi spomenutih mjera i ponovno pozivam sve građane da ih se pridržavaju, poručio je također Kozlevac pozvavši građane da prijave sve slučajeve kršenja samoizolacije. 

Dr. Jasna Valić iz Zavoda za javno zdravstvo osvrnula se na slučaju zaražene obitelji vinara iz okolice Umaga. Naime, 7. ožujka je održana sahrana starijeg člana te obitelji, na kojoj se okupio velik broj ljudi. Članovi obitelji tada još nisu znali da su zaraženi. Sve osobe koje misle da su bile u kontaktu sa zaraženima, dr. Valić je pozvala da se jave svojim obiteljskim liječnicima. Napomenula je da je zasad  60 osoba već pronađeno i stavljeno na spisak. (kf)

Tijekom jučerašnjeg dana na području Istarske županije uzeti su uzorci brisa kod sedamnaest osoba zbog sumnje na koronavirus (COVID-19), te su dostavljeni u Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". Rezultati nalaza očekuju se tijekom današnjeg dana. Mobilna verzija članka

Oglasi

Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Frigoservis Šime - klima uređaji
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Nema stop! Zapoštaj si: LaCop!