Početna
Četvrtak, 28.Siječnja 2021 (09:19:13) - Godina:19

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!

Učenik Ivan Šolić briljirao kao profesor na satu zamjene uloga

SŠ Mate Balote Poreč, 06.03.2020. (15:04)
Ivan Šolić - izvrstan učenik i prijatelj, te vrstan predavač
Ivan Šolić - izvrstan učenik i prijatelj, te vrstan predavač

Svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje! Poznati je to reklamni slogan koji u potpunosti rezimira predavanje učenika Ivana Šolića. Naime, ovog je tjedna u sklopu nastave peradarstva, za učenike četvrtog razreda smjera agrotehničar održan sat zamjene uloga. Ovoga puta se u ulozi profesora našao Ivan Šolić, koji osim što je odličan učenik i prije svega veliki prijatelj, dolazi iz obitelji koja se u sklopu svoga OPG-a bavi peradarstvom, te smo iz prve ruke čuli neke nove, izuzetno korisne informacije.

Nije naodmet reći i kako je Ivan na svojoj farmi svojevremeno, uzgajao i papige, što govori o njegovoj posvećenosti, brizi i prije svega ljubavi prema pernatim životinjama. Tako se, spojivši stručnost profesorice s praktičnim znanjem učenika koji se bavi onime o čemu učimo u školi, uspješno realizirao idealan nastavni sat - prava "Škola za život".

Ivan je za sat pripremio zanimljive sadržaje, od predavanja do degustacije. Izradio je prezentaciju o kokošima, guskama, patkama i prepelicama, njihovim raznim pasminama, koje sežu od komercijalnih do isključivo ukrasnih primjeraka. Uz to, pripremio je i radne listiće.

Kako ne bi sve ostalo na slikama i izlaganju, Ivan nas je i počastio, čime drugo nego jajima. Predmetna profesorica Marina Čanić pripremila je jaja različitih pasmina: kokošja, prepeličja, pačja i guščja jaja. Prepeličja su jaja vrlo sitna, bijela sa smeđim i crnim nepravilnim mrljama. Kokošja ne moraju biti samo svjetlo smeđe, oker boje. Mogu biti zelenkasta ili potpuno bijela, a mogu imati i ružičastu nijansu, dok su jaja patke nešto veća i gotovo zelena. Guščja jaja imaju debelu i čvrstu ljusku te najsavršeniji oblik.

Za vrijeme degustacije razvila se rasprava o tome koja su najbolja, upotpunjena nutricionističkim činjenicama i podatkom da su jaja potpuna hrana, sadrže lako probavljive bjelančevine, masti i ugljikohidrate. Bogata su vitaminima i mineralima, među kojima posebno treba istaknuti vitamin B12, koji se nalazi najviše u namirnicama životinjskog porijekla, a važan je za stvaranje eritrocita, vitamin A koji štiti krvne žile, vitamin D neophodan za kosti i vitamin E - čuvar plodnosti i zaštitnik jetre.

Velika im je prednost i to što su jeftina, dostupna i jednostavna za pripremu, a načina za njihovu pripremu ima bezbroj. Vjerojatno širem krugu ljudi nije poznato da se prije nekoliko desetljeća sladoled radio, uglavnom, od prirodnih sastojaka kao što su jaja, najčešće pačja, međutim, dolaskom novih smjesa i problema sa salmonelom ta je praksa ukinuta.

Na kraju sata, mogli smo jedino zaključiti kako je popularni slogan s početka teksta zasigurno istinit. Ako nakon svega ipak ne zavolite prava jaja, onda kupujte čokoladna! Ali budite svjesni, danas, kada se u najvećoj mjeri, putem medija, reklamira i promovira hrana upitnih hranjivih vrijednosti ili dokazano štetnih svojstava, ne bi bilo na odmet češće se počastiti istinski zdravom hranom, visokokvalitetnom namirnicom, koja između ostaloga, čuva naše zdravlje, pomaže u borbi sa sve stresnijim načinom života koji zahtjeva potpunu tjelesnu i duševnu spremnost na svakidašnje izazove. Takva zdrava hrana, također, može donekle i poništiti te ublažiti djelovanje nezdrave hrane.

Povedite se za primjerom učenika poljoprivrednog smjera naše škole koji to jako dobro znaju! (Benedikt Hranić, 4. razred, pod vodstvom prof. Marine Čanić, dr. vet. med i prof. biologije)

FotografijeMobilna verzija članka

Oglasi

Frigoservis Šime - klima uređaji
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom