Početna
Subota, 11.Srpnja 2020 (10:53:12) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt

Meteor koji je eksplodirao nad Hrvatskom bio je mase 5,5 tona

Zanimljivosti, 02.03.2020. (17:45)
(Izvor:Bug Online)Link

Hrvatski astronomski savez objavio je preliminarne podatke o padu meteora (bolida) koji se zbio prošloga petka prijepodne iznad sjeverozapadne Hrvatske, prenosi Bug.hr. O tom je događaju izvještavao na ovom mjestu i prenio  nekoliko zanimljivih video zapisa. Upravo na temelju fotografija i video snimki te ostalih prikupljenih podataka, koordinator Hrvatske meteorske mreže Damir Šegon izradio je preliminarno izvješće koje uključuje i podatke seizmičkih službi Hrvatske i Slovenije, koje su ovu eksploziju bolida zabilježile kao manji potres.

Mala mogućnost pronalaska meteorita

Prema do sada dostupnim podacima, prelet meteora dogodio se 28. veljače u 10:30 sati po srednjoeuropskom vremenu. Procijenjena veličina tijela koje je ušlo u atmosferu i tamo izgorjelo je 1,5 metara, dok mu je masa iznosila oko 5,5 tona. Meteor je u atmosferu uletio brzinom od oko 20 kilometara u sekundi, a energija oslobođena ovim događajem procijenjena je na 0,34 kT.

Analiza putanje ukazuje na to da je let bolida završio negdje iznad Slovenije. Astronomi iz dviju zemalja sada će zajednički analizirati podatke i vidjeti postoji li mogućnost pronalaska meteorita. Manji komadi, do 10-ak grama, mogli su preživjeti eksploziju i završiti na tlu, iako ovako brzi meteori obično izgaraju u potpunosti. Ako su meteoriti ipak dospjeli na tlo, vjerojatno su se raspršili na većem području, kažu iz Hrvatskog astronomskog saveza. (Bug)Mobilna verzija članka

Oglasi

Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Cafe bar Soggiorno
Pogrebne usluge Silentium
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Porsche Istra