Početna
Petak, 25.Rujna 2020 (09:13:12) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
Opel: Otkup vozila? Isplata odmah!

Flego: Država mora olakšati kupnju novih vozila radi smanjenja emisije opasnih plinova

EU, 19.02.2020. (13:40)
Valter Flego
Valter Flego

U Odboru za promet Europskog parlamenta danas je izglasano Mišljenje o promjeni Uredbe o homologaciji osobnih vozila i kombija s obzirom na emisije ispušnih plinova.

– Nakon pet godina od Dieselgate afere, odnosno manipulacija softverom koji pokazuje razine štetnih emisija motora, mnoge su emisije ispušnih plinova uvođenjem normi EURO smanjene. Međutim, to nije slučaj za NOx emisije dušičnih oksida iz dizelskih motora, koje od 1991. neprestano rastu. NOx emisije imaju izrazito štetne učinke na ljudsko zdravlje, a posljedice mogu biti i smrtonosne, istaknuo je europski parlamentarac Valter Flego.

Dodao je da je oprema na vozilu koja prikuplja podatke o onečišćenju poput NOx emisija dušičnih oksida i dalje manjkava te da su odstupanja u mjerenjima na cesti i u laboratoriju daleko od zanemarive razine, naglasivši da je današnjom promjenom Uredbe po pitanju standardizacije mjernih uređaja učinjen bitan korak ka rješavanju problema.

Zaključio je da tehnološki napredak europske automobilske industrije mora pratiti Zeleni sporazum o smanjenju negativnog utjecaja na okoliš te da Hrvatska mora uvesti mjere poreznih stimulacija i subvencioniranja električnih vozila i vozila na alternativna goriva radi obnove voznog parka i povećanja udjela obnovljivih izvora energije u prometu. (sj)Mobilna verzija članka

Oglasi

HAK Auto-klub Poreč
Cafe bar Soggiorno
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Porsche Istra
Pogrebne usluge Silentium