Početna
Utorak, 7.Srpnja 2020 (17:23:21) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

Hrvatska baca 400 tisuća tona hrane: Uvedene porezne olakšice za donatore hrane

Gospodarstvo, 13.02.2020. (11:25)
Ilustracija: Pixabay
Ilustracija: Pixabay

– Godišnje se u Hrvatskoj baci oko 400 tisuća tona hrane. Prema procjenama, 45 posto hrane se baci na polju, u preradi te tijekom distribucije, dok se preostalih 55 posto baci u kućanstvima, ističe se u priopćenju za medije s nedavno održane radionice o doniranju hrane koju su organizirali Ministarstvo poljoprivrede i HGK – Županijska komora Pula.

Marija Batinić Sermek iz Ministarstva poljoprivrede istaknula je kako je izmjenom Pravilnika o doniranju hrane, koji je stupio na snagu prošle godine, omogućeno doniranje hrane i zadnjeg dana pred istek roka trajanja pod uvjetom da je hrana sigurna.

Donatori hrane time mogu ostvariti porezne olakšice koje se tiču poreza na dobit i poreza na dohodak te oslobađanje od plaćanja PDV-a.

– Doniranjem hrane poslovni subjekti mogu uštediti, te pokazati svoje društveno odgovorno i socijalno osjetljivo poslovanje. Doniranjem viškova hrane koja je još uvijek sigurna i prikladna za konzumaciju sprječava se da ta hrana postane otpad, što je važno i kao ekološka mjera u zaštiti okoliša, ističu iz Županijske komore Pula.

S ciljem unaprjeđenja sustava doniranja izrađen je Vodič o doniranju hrane te IT sustav za doniranje hrane. Riječ je o komunikacijskoj platformi e-doniranje koja povezuje donatore i posrednike, a gdje potencijalni donatori mogu prijaviti viškove hrane.

Pritom posrednici u doniranju moraju biti uvršteni u Registar posrednika, u koji je ih je trenutno uključeno više od stotinu. (ls)Mobilna verzija članka

Oglasi

Pogrebne usluge Silentium
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Scan4menu Poreč
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Porsche Istra