Po?etna
Utorak, 26.Listopada 2021 (08:24:38) - Godina:19

Odaberite teme

O Portalu

Mađioničar Albin - iluzionist

Institut, Balota i lokalne vlasti poručuju: Upiši poljoprivrednu u Poreču!

Poreština, 11.02.2020. (18:44)
Projekt je danas predstavljen u gradskoj upravi u Poreču
Projekt je danas predstavljen u gradskoj upravi u Poreču

Kako bi potaknuo učenike osmih razreda da za nastavak školovanja odaberu poljoprivredno usmjerenje (agrotehničar) u porečkoj Srednjoj školi Mate Balote, Institut za poljoprivredu i turizam pokrenuo je sredinom prošle godine projekt Upiši poljoprivrednu – proizvodi hranu i brini se o okolišu koji podržavaju i sufinanciraju Grad Poreč i Istarska županija.

Projekt su danas predstavili gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, ravnatelj Instituta Dean Ban, voditelj projekta Milan Oplanić i ravnatelj SŠ Mate Balote Krešimir Bronić. Zahvaljujući 40 tisuća kuna iz Grada Poreča  i 10 tisuća kuna iz Istarske županije, detaljne informacije o prednostima upisa u poljoprivrednu školu moguće je pronaći i u promotivnim materijalima, brošurama i lecima koji se distribuiraju po školama te u dva video uratka i na posebnim web stranicama http://upisipoljoprivrednu.iptpo.hr/.

- Srednja poljoprivredna škola najstarija je škola poljoprivrednog usmjerenja u Istri te prva srednjoškolska ustanova osnovana u Poreču 1883. godine, a uvjeti školovanja su dobri, budući da je moguće nastaviti obrazovanje na istom mjestu, na Poljoprivrednom odjelu riječkog Veleučilišta. No, prisutan je trend sve manjeg broja upisanih učenika, koji želimo promijeniti i doprinijeti pozitivnijem općem društvenom shvaćanju poljoprivrede kao poželjne, atraktivne, dinamične i profitabilne djelatnosti, kazao je ravnatelj Instituta Dean Ban, napominjući da žele iskoristiti aktualne povoljne trendove u kurikularnoj reformi te brojne dostupne mogućnosti, poput sufinanciranja razvoja strukovnog obrazovanja iz EU fondova.

Objasnio je da se uloga poljoprivrede, osim u proizvodnji hrane i kao izvor dohotka osnovne ili dopunske djelatnosti, ogleda i u očuvanju prostora od degradacije te zadržavanju stanovništva na seoskom prostoru. Projektom će osmašima predstaviti osnovne značajke poljoprivrede i važnost poljoprivrednog obrazovanja, mogućnosti za usavršavanje i zapošljavanje te primjere i iskustva uspješnih mladih poljoprivrednika i bivših učenika porečke škole.

- Daljnji razvoj poljoprivrede danas nije moguć bez adekvatnog stručnog znanja koje je  moguće seći samo u školi, pa nas veseli da su se ovom projektu priključile Istarska županija i Grad Poreč kako bismo zajedničkim snagama animirali učenike da upišu poljoprivrednu, poručio je Ban.

Voditelj projekta Milan Oplanić iz porečkog Instituta kazao je da je trend sve manjeg broja upisanih učenika prisutan posljednjih 30-ak godina, smanjuje se i broj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a u funkciji je samo 25 tisuća hektara od 280 tisuća hektara, odnosno  jedna šestina poljoprivrednog zemljišta koje zauzima 55 posto teritorija Istre. Istaknuo je da se poljoprivreda u Istri tretira kao jedna od glavnih djelatnosti, ali je, nažalost, prisutna njena loša percepcija kao o djelatnosti niskih primanja i dugotrajnog teškog fizičkog rada, bez mogućnosti ostvarenja osobnog napretka i neatraktivnog životnog stila i standarda na selu. 

Projekt je danas predstavljen u gradskoj upravi u Poreču
Tiskane su i informativno-promotivne brošure

- Kroz ovaj projekt naglašavamo upravo suprotno. Imamo povoljne prirodni uvjeti koji pogoduju uzgoju velikog broja biljnih i životinjskih vrsta, prostor je nezagađen te postoji osnova za ekološku proizvodnju, a blizu je turističko tržište koje omogućava siguran plasman proizvoda. Imamo i stoljetnu tradiciju poljoprivrednog obrazovanja, mogućnost nastavka školovanja na Poljoprivrednom odjelu riječkog Veleučilišta te razvitka znanstvene karijere u našem Institutu za poljoprivredu i turizam, objasnio je.

Ravnatelj SŠ Mate Balote Krešimir Bronić ukazao je na prednosti koje nude učenicima – od raznovrsnosti programa, konkretne prakse, do stručnih izleta i putovanja. Dodao je kako animiraju za upise učenike osmih razreda u istarskim školama, a za slijedeću školsku godinu planiraju imati jedan razred budućih agrotehničara s 24 učenika. Balota će 25. ožujka imati i Dan otvrenih vrata za zainteresirane učenike i njihove roditelje.

Osim što želi potaknuti mlade da upišu Poljoprivrednu, Grad Poreč potiče razvoj poljoprivrede raznim mjerama, projektima i aktivnostima, naglasio je Peršurić.

- Sufinanciramo poseban županijski Fond za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre, rad udruga u poljoprivredi, Domaće web tržnice, LAG-a  i LAGUR-a, aktivnosti i projekte Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč, manifestacije poput Vinistre te sudjelovanje naših poljoprivrednika na sajmovima. Tu je i edukativna i administrativna podrška kod prijave projekata za EU i nacionalne fondove, podsjetio je Peršurić, naglasivši da su zajedno s Istarskom županijom sufinancirali projektnu dokumentaciju za izgradnju sustava navodnjavanja na Poreštini, vrijednog oko 110 milijuna kuna iz nacionalnih sredstava i EU fondova. K tome, u tijeku je gradnja velikog sustava za navodnjavanje teškog 110 milijuna kuna, sufinanciramo poduzetnicima i javljanje na EU fondove, nanizao je Peršurić.

Poreč je i član Europske mreže ekoloških gradova, osnovane u suradnji s Europskom komisijom, najvećom europskom ekološkom organizacijom IFOAM, ART inicijativom Ujedinjenih naroda te najvećim ekološkim sajmom na svijetu - BIOFACH u Nürnbergu. Osim Poreča, članovi mreže su i Beč, Pariz, Milano, Nürnberg, i regija Piemonte. (Kristina Flegar)Mobilna verzija članka

Oglasi

Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Cafe bar Soggiorno
Pogrebne usluge Silentium
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore