Početna
Subota, 11.Srpnja 2020 (09:31:09) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!

Europski dan broja 112: Gradonačelnik Poreča primio voditelje hitnih službi

Poreština, 11.02.2020. (16:32)
S lijeva: zapovjednik Javne vatrogasne postaje Poreč Denisom Matoševićem, gradonačelnik Poreša Loris Peršurić, načelnik Policijske postaje Poreč Davor Švend i 
ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije i voditeljica porečke ispostave dr. Gordanom Antić.
S lijeva: zapovjednik Javne vatrogasne postaje Poreč Denisom Matoševićem, gradonačelnik Poreša Loris Peršurić, načelnik Policijske postaje Poreč Davor Švend i ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije i voditeljica porečke ispostave dr. Gordanom Antić.

– Svim našim hitnim službama zahvaljujem za sve što čine za naš Poreč i Poreštinu. Turistički smo grad u kojemu, s okolicom, u ljetnoj sezoni boravi i do 150 tisuća ljudi, a tijekom cijele godine ovdje se odvijaju mnogobrojne manifestacije koje zahtjevaju njihovu prisutnost kako bi sve proteklo u najboljem redu. Često se volimo pohvaliti kvalitetom života i sigurnošću na našem području, koje su upravo njihova zasluga, istaknuo je gradonačelnik Loris Peršurić na današnjem prijemu za predstavnike porečke policije, vatrogasaca i hitne medicinske pomoći. Ovim je susretom u Maloj vijećnici obilježen Europski dan broja 112, univerzalnog broja za hitne slučajeve.

U razgovoru s ravnateljicom Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije i voditeljicom njegove porečke ispostave dr. Gordanom Antić, zapovjednikom Javne vatrogasne postaje Poreč Denisom Matoševićem i načelnikom Policijske postaje Poreč Davorom Švendom, Peršurić je pohvalio njihov rad i trud te suradnju između ovih službi i Grada, koja se očituje i u činjenici da su u stalnom kontaktu. Najavio je da će im i ubuduće biti raspolaganju i pomagati u granicama svojih financijskih i zakonskih mogućnosti kako bi grad ostao siguran, a njegove hitne službe opremljene, brze, efikasne i profesionalne. Prisutni predstavnici su zahvalili Gradu na sluhu za njihove potrebe i velikoj podršci.

Gradonačelnik je iskoristio priliku i da zamoli resorna ministarstva svake od spomeutih službi da im pomognu po pitanju opremljenosti i ekipiranosti. Prvenstveno se to odnosi na hitnu medicinsku pomoć i policiju u gradu koji se svakodnevno razvija i raste brojem stanovnika i turista. Napomenuo je da s okolnim općinama i turističkim tvrtkama izdvajaju oko milijun kuna godišnje za dodatne timove hitne medicinske pomoći, kako bi vrata porečke hitne uvijek bila otvoren. Prije dvije godine su zajedno sa Zavodom za hitnu medicinu Istarske županije donirali porečkoj ispostavi novo vozilo i opremu za službenike, a plaćaju i troškove smještaja deficitarnim kadrovima – liječnicima i policijskim službenicima.

Zajedno s inozemnim partnerima nastoje dovesti još jedno vozilo hitne pomoći u Poreč, spomenuo je također Peršurić. Podsjetio je da se vatrogasci financiraju većinom putem lokalnih samouprava, a suradnja je odlična - od nabavke vatrogasnih vozila posljednjih nekoliko godina, do budućeg dodatnog opremanja vatrogasne postrojbe sredstvima iz EU fondova.

- Poreč nam služi kao ogledni primjer grada koji razumije potrebe naše službe, pa smo nakon njega dobili odgovore i u drugim našim gradovima, a od ranije i u Županiji, rekla je dr. Antić, napominjući da hitna medicinska služba u Poreču, uz županijski nadstandard, ima i onaj koji omogućuje lokalna samouprava te po jedan za cijelu godinu i još dodatni tijekom ljetne sezone. Na taj način nastoje kompenzirati premali broj timova hitne medicinske pomoći koji je Istarskoj županiji, odnosno njenom Zavodu za hitnu medicinu dodijeljen mrežom hitne medicine koju određuje Ministarstvo zdravstva. Nova je mreža trebala biti objavljena početkom srpnja prošle godine, ali se to nije dogodilo i nije poznato kad će se dogoditi, kazala je dr. Antić.

- U ispostavi Poreč zahvaljujući Gradu i Županiji imamo sva potrebna sredstva za rad, ekipe su educirane, ali je djelatnika premalo. U Istarskoj županiji nam trenutno nedostaje osam liječnika u hitnoj medicini. Ljudi rade prekovremeno, bez godišnjih odmora. Ulažemo maksimalan napor kako bismo dobili nove liječnike kojih trenutno na tržištu nema. Educiramo dodatne liječnike koji dolaze iz cijele Hrvatske, a tu je onda dodatan preduvjet i stan. Na ovom području trenutno imamo dva stana - u Poreču i Funtani, za petero liječnika. Sve činimo kako bismo uspjeli zadovoljiti zahtjeve koje imamo, ali tijekom ljeta se broj stanovnika povećava za pet puta, a mi samo za jedan tim. Trenutno je izradi i ugovor o funkcionalnoj integraciji svih naših zdravstvenih ustanova, konkretno u ispostavi Poreč s Istarskim domovima zdravlja, a sve kako bi odgovorili svakome tko nas treba, da pomoć stigne najprije moguće, rekla je dr. Antić, dodajući da na Poreštini godišnje imaju oko 3000 intervencija.

Načelnik Švenda je kazao da sufinanciranje smještaja policijskih službenika, koji su većinom iz kontinentalnih dijelova Hrvatske, doprinosi njihovom ostanku u Poreču. Gradu je zahvalio i na pomoći oko smještaja policijskih službenika koji dolaze u vrijeme turističke sezone, kao i njihovih kolega iz inozemstva.

- Umreženost svih hitnih službi izuzetno je važno i jedino je jamstvo za kvalitetan sustav spašavanja, poručio je Švenda, naglasivši i da nemaju sve policijske postaje takvu sreću i mogućnost da jedinica lokalne samouprave stane iza njih u svim potrebama, kao što to čini Grad Poreč.

Zapovjednik Matošević istaknuo je da su porečki vatrogasci spremni i na raspolaganju odgovoriti na sve zahtjevne zadaće koje se pred njih postave.

- Vatrogasna postrojba, čiji je glavni osnivač Grad Poreč, dobro je opremljena, za što se izdvajaju značajna sredstva. Imamo kvalitetne ljude koji izvrsno odrađuju svoj posao. Lani smo nabavili dva vatrogasna vozila, u protekle četiri godine četiri, a u tijeku je nabava slijedeća četiri veća vatrogasna vozila. Naši planovi su ambiciozni, ali ostvarivi. Imamo veliku podršku Grada i važno je nastaviti takvu suradnju, rekao je Matošević. (Kristina Flegar)Mobilna verzija članka

Oglasi

Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Pogrebne usluge Silentium
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Porsche Istra