Početna
Ponedjeljak, 25.Svibnja 2020 (02:49:23) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Mobilna pleksiglas pregrada, samostojeća barijera od pleksiglasa, Poreč
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

Marko Ljubešić, načelnik Sv. Lovreča: S većim budžetom podići ćemo kvalitetu života u općini

Poreština, 13.01.2020. (14:50)
Marko Ljubešić, načelnik Sv. Lovreča (Foto: K. Flegar)
Marko Ljubešić, načelnik Sv. Lovreča (Foto: K. Flegar)

Općina Sveti Lovreč u 2020. godinu je ušla s novim proračunom od 14,7 milijuna kuna, koji su vijećnici na posljednjoj sjednici donijeli jednoglasno. Prema riječima načelnika Marka Ljubešića, budžet je veći za približno 20-ak posto nego inače radi tri milijuna kuna prenesenih iz prethodnih godina. Značajan dio sredstava Lovrečani će tijekom ove godine uložiti u izgradnju i komunalno opremanje svoje općine, a tu su i izdvajanja za predškolski odgoj, školstvo, kulturu, sport i socijalni program.

Od značajnijih projekata načelnik je izdvojio izgradnju kružnog toka na ulazu u Sveti Lovreč sa županijske prometnice Poreč – Pula, zatim uređenje i tehničko opremanje plesne sale, kompletiranje novog prostora za ambulantu te projektiranje i početak izgradnje dječjih jaslica za 15-ak mališana.

- Proračun planiramo u realnim okvirima, nastojeći zadovoljiti potrebe mještana i podižući kvalitetu života u našoj općini. Tako smo 550 tisuća kuna, od kojih smo 150 tisuća dobili na natječaju Lokalne akcijske grupe Središnja Istra, predvidjeli za uređenje plesne sale koja se koristi za različite manifestacije i edukacije. Radi se uglavnom o multimedijskom opremanju sale, uređenju sanitarnog čvora te obnovi stropa i stolarije, pojasnio je Ljubešić.

U fazi ishođenja građevinske dozvole je nova ambulanta koja će biti smještena u centru Sv. Lovreča, u svima lako dostupnom prostoru u prizemlju zgrade koju je Općina otkupila prošle godine. Za tu je svrhu osigurano 1,18 milijuna kuna. Zgotovljen je projekt Županijske uprave za ceste za uređenje prometno sigurnijeg i estetski reprezentativnog ulaza u Sv. Lovreč s glavne prometnice, odnosno izgradnju kružnog toka. On bi trebao biti ostvaren prije početka turističke sezone, a izgradnju će ŽUC i Općina sufinancirati svaki s po dva milijuna kuna.

- Izradili smo idejno rješenje i upravo projektiramo dogradnju dječjih jaslica uz zgradu Osnovne škole Joakima Rakovca. U dogovoru sa školom ta će ustanova Općini ustupiti potrebno zemljište, a ukoliko sve bude išlo prema planu s potrebnim dozvolama, očekujemo početak izgradnje u ovoj godini. Zasad Općina sufinancira boravak sve djece u jaslicama s tisuću kuna mjesečno, a jednak iznos izdvajamo i za lovrečke mališane u vrtićima izvan naše općine. Na posljednjoj sjednici Vijeće je donijelo i odluku o 50-postotnom sufinanciranju obroka u školskoj kuhinji za sve školarce čiji roditelji imaju prebivalište na području Sv. Lovreča, napomenuo je Ljubešić.

Među najvećim stavkama ističe se i izgradnja dijela kanalizacijske mreže i javne rasvjete naselja Pini – Belvedere s ukupno 800 tisuća kuna, rekonstrukcija škole u Selini i obnova starogradskih zidina s po 300 tisuća. Spomenuti treba i redovito održavanje nerazvrstanih cesta i javne rasvjete.

Općina će nastaviti izdvajati za predškolski odgoj (490 tisuća kuna), školstvo (549 tisuća), kulturu (466 tisuća), sport (120 tisuća) i socijalni program (162 tisuće). Uključeni su naknade za novorođenčad od po tri tisuće kuna, sipendije, školski udžbenici za osnovce, prijevoz za srednjoškolce i dječji ljetni kamp te manifestacije poput izuzetno uspješnih Živih jaslica, Lovrečeve, Smotre narodne glazbe i plesa zapadne i središnje Istre, kao i novog prikaza tradicijske makinače – žetve pšenice.

Ljubešić je istaknuo i otvorenost Općine prema mještanima koji općinski proračun mogu pogledati i na službenoj internet stranici. (K. Flegar)Mobilna verzija članka

Oglasi

Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Pogrebne usluge Silentium
Porsche Istra
Frigoservis Šime - klima uređaji
Cafe bar Soggiorno