Početna
Utorak, 7.Srpnja 2020 (17:04:52) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

Ovisnosti mladih u Istri: Duhan i alkohol u padu, ovisnost o tehnologiji i depresija su nove opasnosti

Zdravlje, 03.12.2019. (11:24)

Među osnovnoškolcima i srednjoškolcima u Istri u padu je korištenje duhana i alkohola, eksperimentiranje s drogama stagnira, a raste opasnost od budućih ovisnosti o tehnologiji. U porastu su i simptomi koji upućuju na depresivna i anksiozna stanja. Manje je mladih koji su evidentirani kao počinitelji krađa i nasilja, ali se bilježi rast broja računalnih prijevara.

Čulo se to proteklog tjedna na okruglom stolu Ovisnosti - trendovi, izazovi, mogućnosti kojeg je u Poreču u Mjesecu borbe protiv ovisnosti organizirao Zdravi grad. Predstavljeni su i rezultati triju istraživanja kojima se 2009., 2013. i 2017. ispitivalo rizična ponašanja i ovisnosti kod djece i mladih Istre.

Pada konzumacija alkohola i duhana, korištenje marihuane stagnira

Kroz godine je vidljiv trend pada u korištenju duhana, posebno kod mladih koji izjavljuju da puše redovito ili povremeno. Vidljiv je i pad konzumacije piva, vina i žestokih pića. Vrlo je nisko zastupljeno eksperimentiranje s heroinom i kokainom, dok eksperimentiranje s marihuanom i amfetaminima stagnira. U korištenju marihuane djevojke se izjednačavaju s mladićima.

Pod utjecajem zapadnih trendova legalizacije marihuane i korištenja u medicinske svrhe mijenjaju se i stavovi. Mladi često ove droge ne smatraju štetnima i ne znaju posljedice njihova korištenja. S druge strane, u stručnim se krugovima zna da eksperimentiranje s lakim drogama, alkoholom i duhanom povećava vjerojatnost za ulazak u druge droge, čulo se na okruglom stolu u Poreču.

Iako kokain nije bitnije zastupljen među mladima, čini se da ostvaruje značajan upliv među mlađe odrasle i osobe srednje dobi, i to u socio-ekonomski bolje stojeće slojeve. Često se koristi za izdržavanje napora, bilo da je riječ o zabavi ili zahtjevima posla.

Problem ovisnika o tehnologiji kuca na vrata

Istraživanja su utvrdila i veliku učestalost korištenja smartfona. Više od 40 posto djevojaka i nešto manje mladića koristi pametne telefone više od 4 sata dnevno, što se već smatra odstupajućim ponašanjem koje može voditi u ovisnost o tehnologiji. Čini se da problem ovisnost kod mladih seli u virtualni svijet te da u budućnosti, uz ovisnike o supstancama, čitavo društvo, obitelji i stručnjake očekuju ovisnici o tehnologiji. Dio mladih će zbog izolacije u virtualnom svijetu, života u svijetu mašte i i stjecanja virtualne moći (kroz identifikaciju s virtualnim junacima) imati teškoće mentalnog zdravlja i razvijati nesupstancijalne ovisnosti, smatraju stručnjaci.

Ovisnost o tehnologiji uskoro bi mogla ući u novu klasifikaciju dijagnoza. Preplavljuje mlade zapadnog svijeta, a odrasli je često ne prepoznaju na vrijeme. Kompjuteri i drugi ekrani, video igre, tableti i mobiteli često su „čuvalice“ i djeci mlađoj od 10 godina. Mlade uvlače u nerealni, virtualni svijet. Odmiču ih od stvarnih obaveza (školskih i drugih), ograničavaju socijalne kontakte, razvijaju egocentrizam te onemogućavaju razvoj empatije i socijalnih i komunikacijskih vještina. Po mišljenju priznatih stručnjaka u Hrvatskoj i šire, budu li roditelji, odgojno-obrazovne institucije i drugi stručnjaci ignorirali prekomjerno korištenje tehnologije kod mladih, ono će postati opasnost za zdravi razvoj mladih i njihovog identiteta u socijalnom okruženju. Takav put može biti opasan i voditi u prazninu ličnosti, depresiju i mnogo ozbiljnije poremećaje.

Raste broj mladih sa simptomima depresije i anksioznosti

Istraživanja u Istri pokazuju porast zastupljenost problema mentalnog zdravlja djece i mladih. To je u skladu sa zapadnim trendovima, ali i stavom Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) o tome da je mentalno zdravlje, a posebno depresija, najveći izazov 21. stoljeća.

Sve veći broj mladih u Istri izražava da se često ili vrlo često osjećaju depresivno. Raste broj onih koji se osjećaju anksiozno i tjeskobno, utučeno i žalosno. Pri tome je nešto veći udio djevojaka, no iste simptome izražavaju i mladići. Dijelom je tako i zbog toga što djevojke i žene često bolje prepoznaju svoja emocionalna stanja od mladića i muškaraca. Nađena je i statistički značajna povezanost korištenja smartfona s povećanim simptomima depresivnosti kod mladih. Iako se temeljem toga ne može tvrditi da smartfoni izazivaju depresiju, pokazalo se da postoji povezanost.

Manje krađa i nasilja, više računalnih prijevara

Policijska statistika za posljednje tri godine upućuje na sustavan pad u evidentiranju maloljetnika kao počinitelja kaznenih djela krađe, nasilja, pa i posjedovanja droga. S druge strane bilježi porast kaznenih djela prijevare, a posebno računalnih prijevara. To pokazuje da kriminalitet mladih nije nužno u padu, već moguće mijenja oblik i načine manifestacije.

Okrugli stol je moderirala ravnateljica Zdravog grada Nataša Basanić Čuš, a izlagali Velimir Todorović iz Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti županijskog Zavoda za javno zdravstvo te Alica Rosić Jakupović i Valter Gržeta iz PU istarske. Sudjelovao je tim Zdravog grada Poreč, stručnjaci iz porečkih vrtića, stručne službe iz škola Poreča i okolice, Centar za socijalnu skrb i drugi. (Zdravi grad Poreč/dm)Mobilna verzija članka

Oglasi

Scan4menu Poreč
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Porsche Istra
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Cafe bar Soggiorno