Početna
Subota, 30.Svibnja 2020 (17:27:35) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

Potpisani ugovori – u ponedjeljak počinje uređenje porečke rive

Poreština, 29.11.2019. (16:41)
Buduća porečka riva
Buduća porečka riva

Današnjim potpisivanjem ugovora između predstavnika Grada Poreča, izvođača radova i nadzora, dano je zeleno svjetlo za dugoočekivano uređenje prorečke rive na potezu između carinskog gata i bivše gradske kavane.

Radovi vrijedni nešto manje od 26 milijuna kuna započet će u ponedjeljak, a dovršetak je predviđen 1. lipnja. Gradonačelnik Loris Peršurić potpisao je u Maloj vijećnici ugovore s Ninom Filipinom, predstavnikom tvrtke ADRIAING iz Buja, kojoj su povjereni radovi te s Dinom Ružićem, direktorom Istrainženjeringa iz Poreča, zaduženog za stručni nadzor vrijedan 130 tisuća kuna (bez PDV-a).

-Osnovni cilj uređenja ovog najšireg dijela rive je njeno vraćanje građanima, odnosno pješacima, pretvaranje u mjesto ugodno ne samo za šetnju, već i za okupljanje, druženje i provođenje vremena, objasnio je predstavljajući projekt novinarima pročelnik Upravnog odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Damir Hrvatin. Istaknuo je da će dodatnim reduciranjem prometa i parkirnih mjesta, uz izuzetak za interventna i dostavna vozila, ovaj prostor od više od šest tisuća kvadrata postati otvoreniji i povezaniji. Tome će doprinijeti i uklanjanje kioska i niskog raslinja, čime će biti otvoren pogled na more i iz ugostiteljskih terasa preko postojeće prometnice na kojoj više neće biti asfalta i uz koju neće biti parkiranja, dok će tamošnji drvored uz južne gradske bedeme ostati sačuvan i produžen te tako vraćen u svoje povijesne okvire.

Buduća porečka riva
Buduća porečka riva

Osim uređenja partera s urbanom opremom i hortikurturom, u potpunosti će biti rekonstruirana i izgrađena podzemna infrastruktura, a glavni projektant Alan Kostrenčić iz zagrebačkog arhitektonskog ureda Kostrenčić i Krebel – Arhitekti je istaknuo da im je namjera istaknuti prepoznatljivosti grada, kulturne i povijesne vrijednosti i sve što je lijepo te, osim na zadržavanje na rivi, na što će ih navoditi i posebne neuobičajeno duge klupe, usmjeriti posjetitelje prema unutrašnjosti starogradske jezgre kroz postojeća tri prolaza. Uz popločenje koje će u dijelovima svojim ukrasima asocirati na pojedine mozaike u Eufrazijevoj bazilici, najavljeno je uvođenje sve potrebne infrastrukture za održavanje koncerata i manifestacija koje su i dosad organizirane na rivi.

Buduća porečka riva
Buduća porečka riva

- Uređenje rive jedan je od najznačajnijih i najvećih projekata u našem gradu. Posvetili smo mu se nakon dovršetka temeljne infrastrukture, zaobilaznice, više od 90 posto kanalizacijskog sustava te izgradnje dviju škola i vrtića. Radi se o zahtjevnom projektu podijeljenom u tri dijela i 15 podfaza, od talijanske škole do Viala i marine, posebno stoga što je obuhvaćen dio povijesne jezgre, radi čega je bilo potrebno više vremena, priavljanja dozvola i suglasnosti te ključnu suradnju s konzervatorima, naglasio je gradonačelnik, zahvaljujući na odrađenom poslu nadležnim gradskim odjelima, projektantima i nositeljima infrastrukture.

Spomenuto je da će s Lučkom upravom, koja upravlja dijelom rive uz samu obalu, nastojati regulirati način prodaje izleta brodovima postavljanjem unificiranih štandova i suncobrana.

Napomenuo je da, uz Grad Poreč, uređenje rive s dva milijuna kuna sufinancira porečka Turistička zajednica.

- Porečanke i Porečani će dobiti rivu kakvu naš grad zaslužuje - moderan, prohodan i funkcionalan prostor, adekvatan za manifestacije i okupljanja, poručio je Peršurić, moleći sugrađane za strpljenje, budući da će do dovršetka radova promet u tom dijelu grada teči otežano.

Buduća porečka riva
Buduća porečka riva

Pročelnik Damir Hrvatin je rekao da im je prioritet bio vratiti Porečane na rivu, priuštiti im svojevrsni dnevni boravak na otvorenom, radi čega su primarno rješavali njen način korištenja, opremanje, promet i infrastrukturu. Trenutno je to neuređen prostor koji zbog prepreka i neadekvatne urbane opreme priječi zadržavanje i uživanje u njemu. Na koncu je spomenuo i dizajn, koji će se nekome svidjeti, a nekom drugom možda i ne, no bit je da je uređenje namijenjeno građanima, a ukoliko ga oni prihvate, prostor će biti privlačan i turistima.

Buduća porečka riva
Buduća porečka riva

Osvrnuvši na specifičnosti uređenja koje ostavlja prostor i za nadogradnju, Kostrenčić je spomenuo pažljivo odabrane materijale i dizajnerska rješenja kojima im je pomogao studio Numen iz Zagreba. Među specifičnostima spomenuo je posebne ploče s QR kodovima koje će biti ugrađene u pod i usmjeravati građane i turiste prema starogradskim ulicama. Skeniranjem ovih kodova korisnici će dobiti poveznice za informacije na internet stranicama, primjerice muzeja i Turističke zajednice.

Buduća porečka riva
Riva danas


Mobilna verzija članka

Oglasi

Pogrebne usluge Silentium
HAK Auto-klub Poreč
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6