Početna
Ponedjeljak, 25.Svibnja 2020 (08:45:30) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Mobilna pleksiglas pregrada, samostojeća barijera od pleksiglasa, Poreč
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

Poreč: Usvojen rebalans proračuna, diskusija na Vijeću

Poreština, 29.11.2019. (08:34)

Porečki su vijećnici na preksinoćnjoj sjednici odradili prvo čitanje gradskog proračuna za slijedeću godinu, vrijednog 301,44 milijuna kuna, te njegovih projekcija za 2021. i 2022. godinu, od 217,58 i 215,42 milijuna kuna. Gradonačelnik Loris Peršurić je najavio najvažnije investicije, ističući da je gradska uprava koncentrirana i na povlačenje sredstava iz europskih i nacionalnih fondova za brojne projekte te da nastavljaju s racionalizacijom troškova, primjerice smanjivanjem kamatnih stopa starih kredita. Pročelnik za financije Darko Saftić napomenuo je da je Grad Poreč ove godine dobio priznanje Instituta za javne financije za transparentnost proračuna.

Vijećnik Goran Gašparac ponovio je svoje kritike na preopširan dnevni red i premalo vremena za kvalitetnu pripremu i raspravu vijećnika, pa je predloženi proračun odlučio komentirati čitajući pismo koje je dobio od jednog građanina. U pismu čiji se autor protivi usvajanju proračuna, istaknuto je da su predloženi silni infrastrukturni projekti, ali nema sluha za zelene površine, parkove, fontane i spomenike koji izazivaju emocije i pokazuju društvenu i kulturno – povijesnu vrijednost sredine. Vijećnik je prenio pitanja što je s domovinskim trgom, prvim hrvatskim predsjednikom i drugim velikanima koji su stvarali i branili Hrvatsku te projektom La mula de Parenzo. Pročelnik za komunalni sustav Marino Poropat kontrirao mu je spominjući program gradnje parkova i javnih površina, sedam milijuna kuna za održavanje postojećih te komunalne akcije u dogovoru s mjesnim odborima.

-Uglavnom se radi o održavanju postojećih površina, primijetio je vijećnik, pojašnjavajući da autor pisma vjerojatno želi da područja izvan samog centra budu oplemenjena parkovnima, javnim površinama i sadržajima. Kao primjer površine koju bi trebalo dodatno oplemeniti naveo je Bakinu šumicu. Gradonačelnik je na to rekao da brojni njegovi prijatelji i gosti dolaskom u Poreč hvale uređenost grada, podsjetio je da je nedavno postavljen spomenik hrvatskim braniteljima u Novoj Vasi te da Grad s Hrvatskim šumama uređuje šumicu kraj bolnice. Neimenovanog je građanina pozvao da mu se osobno obrati kako bi razmotrili mogućnosti realizacije konkretnih prijedloga. Što se tiče projekta La mula de Parenzo, objasnio je da se pružila mogućnost financiranja iz EU fondova, ali je nisu uspjeli ostvariti jer je Grad Poreč prema zadanim kriterijima prerazvijen. Sad su se vratili prvotnoj varijanti uključivanjem Turističke zajednice, s mogućnošću vanjskog financiranja, što je sve uvršteno u novi proračun.

Vijećnik Slavko Fornažar je kritizirao činjenicu da nisu detaljno planski prikazane investicije za koje su predviđena sredstva. Pojasnio je da građane zanima konkretno kad će i koja će točno ulica, pješačka i biciklistička staza, oborinska odvodnja, javna rasvjeta i slično biti izgrađeni te pitao koji su kriteriji za određivanje kapitalnh projekata. Primjerice, zanimalo ga je zašto je predviđena izgradnja infrastrukture za Finidu sjever i o čemu se točno radi, a ne za Špadiće, Materadu ili neku drugu zonu.

Resorni pročelnik je rekao da je nešto detaljnije navedeno u obrazloženju proračuna i programa koji su planirani u skladu sa zakonom o komunalnom gospodarstvu. Pojekte predlažu gradska uprava i mjesni odbori, ovisno o uplaćenom komunalnom doprinosu, izgrađenosti područja, zahtjevima i potrebama. Za Finidu sjever, rekao je pročelnik, postoji dosta zahtjeva za izgradnju i Grad već pet godina priprema izgradnju kompletne infrastrukture istovremeno. Sad je lokacijska dozvola pravomoćna i u tijeku je procedura izvlaštenja. Gradonačelnik je kazao da su u planu i prometnice od velikog rotora u Gornjim Špadićima do Materade, u srednjim Špadićima i Fazinki te niz manjih cesta. Brojne su izgradnje u pripremi kako bi sve bilo spremno kad se otvore mogućnosti za korištenje EU i nacionalnih fondova ili kad se ukaže potreba za širenje građevinskih zona, naglasio je.

Vijećnik Eugen Stanissa podržao je prijedlog proračuna, izrazivši nadu da će i Trg Joakima Rakovca biti predviđen za obnovu. Kao i njegovi kolege, amandmane može predati u gradsku upravu do 2. prosinca, a donošenje proračuna predviđeno je na sjednici 12. prosinca.

Na istoj su sjednici svi prisutni vijećnici digli ruku za rebalans ovogodišnjeg budžeta čiji su prihodi i primici te rashodi i izdaci ukupno umanjeni za 1,5 milijuna kuna, odnosno za jedan posto. S deset glasova (i dva suzdržana) podržano je gradonačelnikovo izvješće o radu za prvih šest mjeseci ove godine. Gašparac je i ovu temu komentirao pismom građanina koji se u satiričnom, pa i sarkastičnom tonu osvrnuo na izvješće. Uslijedio je gradonačelnikov poziv autoru pisma da ga kontaktira s prijedlozima za poboljšanje rada gradske uprave.

Vijećnik Maurizio Zennaro decidirano se izjasnio protiv izvješća, iako je, opravdavši se, napustio vijećnicu prije glasanja, pa i prije nego li mu je gradonačelnik do kraja odgovorio.

- Pohvalno je što radite, trudite se i postižete rezultate, ali pali ste na najznačajnijem ispitu, a to je odluka o zbrinjavanju komunalnog otpada. Zbrinjavanje otpada je loše provedeno, a na moja pitanja uporno izbjegavate odgovoriti. Jeste li provjerili da li je cijena minimalne usluge u skladu s uredbom i zakonom?, istaknuo je Zennaro.

Peršurić je rekao da mu je odgovorio u više navrata, da je spomenuta uredba loše koncipirana, ali treba poštovati zakone Republike Hrvatske. Napomenuo je da je nova uredba još lošija od prethodne i štetna za građane Poreča, pa nije ni predložena Gradskom vijeću, uz nadu da će žalbe brojnih gradova i komunalnih poduzeća, među kojima je i porečka Usluga, uroditi plodom. Zennaro je ukazao na pozitivne primjere rješavanja te problematike u mjestima koja su se pripremila na vrijeme, dok je Poreč, kako je rekao, po tom pitanju zakazao, a inicijativu Usluge da kažnjava građane koji ne koriste spremnike uz obrazloženje da ne proizvode otpad, nazvao nedopustivom i sramotnom. No, gradonačelnik mu je kontrirao naglasivši da je Hrvatska ušla nespremna u rješavanje komunalnog otpada, a ne Grad Poreč. U Istri je izgrađeno jedno od samo dva dosad ostvarena centralna odlagališta, dok ih je na području države planirano devet. Poreč poštuje zakon i ne nastavlja puniti Košambru smećem, pa to prekrivati zemljom, kao što to na svojim deponijima čine neke druge jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj, poručio je Peršurić. (kf/dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Porsche Istra
Cafe bar Soggiorno
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
HAK Auto-klub Poreč
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6