Početna
Nedjelja, 9.Kolovoza 2020 (04:00:20) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt

Proslavljen blagdan porečkog zaštitnika sv. Maura

Zabava, 22.11.2019. (11:17)

Svečanom misom, Festivalom palente od marende do večere i koncertom Petra Graše za obitelji Bašić i Tamburin Porečani su 21. studenog proslavili blagdan gradskog patrona - svetog Maura.

Crkveni dio svečanosti posvećenih Sv. Mauru započeo je svečanom misom u ispunjenoj porečkoj katedrali, na kojoj su sudjelovali zamjenica istarskog župana Giuseppina Rajko, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić sa zamjenicima ElIom Štifanićem i Sanjom Oplanić te potpredsjednicima Gradskog vijeća Gordanom Šušljik i Mariom Ritošom, kao i delegacija prijateljskog grada Poinga iz Njemačke, prevođena gradonačelnikom Albertom Hingerlom.

Pridružili su se i ostali predstavnici crkvenih i civilnih vlasti, hitne medicinske pomoći, policajaca i vatrogasaca, limene glazbe, članova istarskih kulturnih društava, sportaša te vjernika. Misno slavlje predvodio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, nadbiskup mons. Giorgio Lingua, kojemu je to bio prvi posjet Porečkoj i Pulskoj biskupiji od preuzimanja službe nuncija u Hrvatskoj.

Koncelebrirali su riječki nadbiskup i metropolit mons. Ivan Devčić, krčki biskup mons. Ivica Petanjak, gospićko - senjski biskup mons. Zdenko Križić, porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan te domaćin, porečki i pulski ordinarij koji je na početku uputio prigodne pozdrave na hrvatskom, talijanskom i njemačkom jeziku, zahvalio svima koji su se založili da se današnja svečana procesija održi.

Mons. Lingua istaknuo je mučeništvo sv. Maura i suze koje je pustio nad kršćanima Istrečestitavši biskupiji i Porečanima njihov dan. Po završetku mise održana je procesija s relikvijama sv. Maura, no zbog lošeg vremena, pronijete su samo atrijem katedrale.

Svjetovni dio proslave blagdana na Trgu slobode označio je već tradicionalni 18. Festival palente, uz cjelodnevni zabavni program s pozornice. Izlagači su nudili palentu uz ombolo, kobasice, rebra, divljač, boškarina, kapuz ili dagnje, lignje i sipe, a nije nedostajalo ni kolača od kukuruznog brašna i palente krumpirice. Nakon svečane procesije na Trgu podijeljeno je više od 500 besplatnih porcija palente s bakalarom i maslinovim uljem.

Publiku su zabavljali Baredinesaurusi, Alfa Time Band i Porečki delfini, a proslava blagdana gradskog patrona završila je rasprodanim dobrotvornim koncertom Petra Graše za obitelji Bašić i Tamburin u sportskoj dvorani Veli Jože, pokazavši još jedno kako Porečani imaju veliko srce i spremni su pomoći sugrađanima u nevolji. (dp)

FotografijeMobilna verzija članka

Oglasi

Porsche Istra
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Frigoservis Šime - klima uređaji
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore